Brandweer zet zich schrap voor bosbranden: ‘Laten we maar hopen dat het snel gaat regenen’
De brandweer heeft op meerdere plaatsen in West-Brabant extra voertuigen en manschappen paraat voor het geval ook hier bosbranden uitbreken. Boswachters zijn extra alert. Maar gericht surveilleren is er niet bij. ,,Ondoenlijk, daarvoor zijn onze gebieden te groot.”
,,Bij een natuurbrand telt echt iedere minuut”, weet boswachter Erik de Jonge. ,,Het kan het verschil maken tussen een brand die we bijtijds weten te blussen tot een oncontroleerbare brand waarbij heel veel natuur verloren gaat.”
Gortdroge natuur en hoge temperaturen
De Jonge die samen met twee andere collega's het beheer voert over 4.000 hectare natuur op de Brabantse Wal is met de gortdroge natuur en hoge temperaturen al een tijdje extra alert op branden. Fase II is van kracht, de hoogste alarmfase als het gaat om natuurbranden in Nederland, vergelijkbaar met code oranje/rood die we voor andere situaties kennen.
We moeten het echt van het publiek hebben. Als mensen een brand zien: direct 112 bellen!
Voor de brandweer betekent dat extra voertuigen en manschappen die gereed staan, mocht het mis gaan. ,,Op die manier hebben we de grootste kans het vuur snel onder controle te krijgen”, geeft een woordvoerder van de Veiligheidsregio West-Brabant waaronder de brandweer valt, aan.
Voor De Jonge betekent fase II nog beter opletten. Maar gericht surveilleren door de natuur is er niet bij. Daarvoor is het gebied simpelweg te groot. De Jonge: ,,We moeten het echt van het publiek hebben. Als die een brand zien: direct bellen met 112!”
Hopen op regen
De Jonge en de andere boswachters staan in nauw contact met de brandweer. In geval van brand worden ook zij direct door de meldkamer gebeld. De Jonge: ,,Wij zorgen dat we dan ook direct ter plekke zijn. Niet om te blussen maar om de brandweer aanwijzingen te kunnen geven. Waar kunnen ze bijvoorbeeld snel aan water komen. Dat soort dingen.”
In tegenstelling tot Zuid-Europa waar de ene bosbrand na de andere uitbreekt, is het hier vooralsnog rustig. De Jonge: ,,We hebben in het voorjaar, in april, wat branden gehad. Mei en juni zijn normaliter altijd wel rustig als het om brand gaat. De natuur is dan erg groen, dan heeft vuur niet zoveel kans. Nu wel. Laten we maar hopen dat het snel gaat regenen.”
De grootste brand die ik heb meegemaakt was in 2011 op de Kalmthoutse Heide. Nou, dat wil je nooit meer!
Overigens gaan ze bij onze zuiderburen verder als het gaat om het voorkomen van natuurbranden. In Vlaanderen worden kwetsbare natuurgebieden tijdelijk afgesloten voor het publiek. Hier gebeurt dat vooralsnog niet. ,,Of we dat hier ook zouden moeten doen?”, retourneert De Jonge de vraag. ,,Dat is niet aan mij. Maar ik ben er wel voor dat we zoveel mogelijk doen om die branden te voorkomen. De grootste brand die ik heb meegemaakt was in 2011 op de Kalmthoutse Heide. Nou, dat wil je nooit meer!”
Bij de brand elf jaar geleden ging 625 hectare heidegebied aan vooral de Belgische kant in vlammen op. Destijds werd gesproken over de grootste ecologische ramp die Vlaanderen ooit had getroffen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Hopelijk vindt het beest in Lieuwe Westra in de hemel wel zijn rust
De dood van Lieuwe Westra wierp mij deze week in gedachten acht en half jaar terug in de tijd. Naar de Tour de France van 2014. Naar de dag dat de hel overstroomde. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Honderden liters grondstof voor harddrugs gevonden in Bergen op Zoom, man (29) opgepakt
BERGEN OP ZOOM - Op twee locaties in Bergen op Zoom zijn maandag honderden liters aceton en methanol aangetroffen. Volgens de politie worden de vloeistoffen vaak gebruikt voor de productie van harddrugs. Een 29-jarige man is opgepakt op verdenking van het verduisteren van aceton bij zijn werkgever. -
Gastschrijvers
‘Het is zo’n dag waarop ik voor een kilo aan dingen wil doen, terwijl ik slechts voor een pond energie heb’
Heeft u er altijd al van gedroomd om een keer ‘de krant te halen’? Om uw schrijftalent te delen met anderen? Dan is dit uw kans! Wij bieden een podium aan mensen die het leuk vinden om te schrijven. En dat doen we in de wekelijkse rubriek Gastschrijvers. -
PREMIUMCOLUMN
Drukte bij restaurants én bij de voedselbank
Dat het leven niet eerlijk is, bleek deze week maar weer eens uit het nieuws: tweederde van het geld, ging vorig jaar naar de rijkste één procent van de wereld. Wie zijn ogen niet in zijn zak heeft, wist allang dat de verschillen tussen arm en rijk te groot zijn.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Zorgen om vertrek Bravis blijven: ‘We moeten ervoor waken dat de zorg in de stad niet afglijdt’
BERGEN OP ZOOM - Wethouder Joey van Aken moet vaart maken met de gesprekken met zorgkantoren en omliggende gemeenten over de toekomstige invulling van de Bravis-gebouwen. Ook wil de Bergse politiek zelf om te tafel met het bestuur van Bravis om te horen hoe het ziekenhuis aankijkt tegen zorg in de regio.
In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom