Volledig scherm
De ochtend na de brand wordt duidelijk hoe groot de gevolgen zijn. Foto Coen Hagenaars

Brandweer hele nacht paraat na brand bij hotel De Draak in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - De brandweer is dinsdagnacht tot zeker drie uur bezig geweest met het blussen van een grote brand in hotel De Draak aan de Grote Markt in Bergen op Zoom. De brand ontstond in de wellnessruimte op de eerste verdieping, die pas kortgeleden in gebruik is genomen.

De ochtend na de brand wordt langzaam duidelijk hoe groot de brand geweest is. De Steenbergsestraat ligt vol met slangen en de Sint Annastraat is volledig afgesloten. De politie is nog steeds aanwezig op de Grote Markt. Bij de brand is geen asbest vrijgekomen.

Brandalarm

De oorzaak van de brand is volgens eigenaar Frans Hazen een badhanddoek die een van de hotelgasten op de gloeiende stenen had gelegd. "Ik was net onderweg naar ons restaurant La Pidola toen het brandalarm af ging. Er was toen al sprake van een behoorlijke rookontwikkeling", vertelt hij. Volgens Hazen was de brand snel onder controle. Wel was er sprake van waterschade. "En de gasten die in het restaurant aan het diner zaten, hebben we daar vanaf moeten halen", zei hij even tegen acht uur. Tijdens het telefoongesprek sloeg de brandweer opnieuw alarm. Het vuur laaide op.

De brandweer schaalde op naar grote brand. Blusgroepen in de hele omgeving werden opgeroepen. Een blusapparaat genaamd Cobra werd ingevlogen vanuit Rotterdam. Het apparaat heeft zoveel kracht dat er mee door muren heen geblust kan worden. De brandweer zette het in omdat ze de brand niet goed konden blussen met de gebruikelijke apparatuur.

Veertien gasten van De Draak werden overgebracht naar de Residence Dagmara, elders op de Grote Markt. Ook de gasten in de dinerzaal moesten naar buiten. Onder hen burgemeester Han Polman en de wethouders Ton Linssen en Ad Coppens. In verband met zijn vertrek naar Zeeland, waar hij commissaris van de koningin wordt, kreeg Polman een afscheidsdiner aangeboden door Indumij. Samen met loco-burgemeester Linssen was hij de hele avond paraat op de Grote Markt.

Kijkers

De brand bij De Draak lokte honderden kijkers naar de Grote Markt. Die zagen geen vlammen, wel veel rookontwikkeling. Blijkbaar had de brandweer de grootste moeite om de brandhaard te lokaliseren. De rookontwikkeling werd zo heftig dat de brandweer even na half tien besloot zowel het naastgelegen gemeentehuis als een aantal panden in de Sint Annastraat, waardonder de redactie van BNDeStem te ontruimen.

De Draak staat te boek als het oudste hotel van Nederland. Samen met het naastgelegen gebouw De Olifant overleefde het pand de grote stadsbrand in 1397. Frans Hazen is sinds 1983 eigenaar van het hotel, dat inmiddels een Rijksmonument is. Het is niet de eerste tegenslag voor Hazen. Net nadat Residence Dagmara, waarin ook een aantal luxe hotelkamers is ondergebracht, in 2005 in gebruik werd genomen, brak brand uit in chinees restaurant Indrapoera.

De dependance van de Draak dreigde verloren te gaan, maar kon ternauwernood worden gered. De brandschade was ook toen aanzienlijk.

Buren

In stadsschouwburg De Maagd, de andere buur van De Draak, waren ongeveer 300 mensen aanwezig bij een voorstelling van het Echt Antwaarps Theater. Ze werden na de voorstelling langs de achterzijde van het theater, aan de Potterstraat, naar buiten geleid.

Volledig scherm
Rond het hotel hingen dichte rookwolken. foto Tom Hayes
Volledig scherm
De Sint Annastraat is deels afgesloten. Foto Coen Hagenaars
Volledig scherm
De brand is vanaf St Annastraat goed zichtbaar. foto Tom Hayes
Volledig scherm
De brandweer was met groot materieel aanwezig. foto Chris van Klinken/het fotoburo
Volledig scherm
De brandweer bezig met het blussen van de brand in grand hotel de Draak. foto Tom Hayes
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom