Meer dan 2.400 kaarsjes branden sinds maandag bij de oorlogsgraven van Canadese en Britse militairen in Bergen op Zoom.
Volledig scherm
Meer dan 2.400 kaarsjes branden sinds maandag bij de oorlogsgraven van Canadese en Britse militairen in Bergen op Zoom. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Brandende kaarsjes bij oorlogsgraven in Bergen op Zoom maken diepe indruk: ‘We mogen het nooit vergeten’

VideoBERGEN OP ZOOM - De meer dan 2.400 kaarsjes die sinds maandagmiddag branden op de oorlogsbegraafplaatsen bij Bergen op Zoom, maken op deze eerste kerstdag diepe indruk.

 ,,Heel bijzonder, heel erg mooi. Ze hebben hun leven voor onze vrijheid gegeven”, zegt Ans Caldenhove uit Bergen op Zoom. ,,We moeten het altijd blijven herinneren, we mogen het nooit vergeten”, vult haar man Henny aan. ,,Met de lagere school kwamen hier vroeger ook al herdenken. En dat moeten we blijven doen.”

Dat vinden Kees en Anja Smout uit Steenbergen ook. Ze maken een fietstochtje en zijn even bij de begraafplaatsen aan de Ruytershoveweg  gestopt om naar de 2.411 kaarsjes te kijken die daar maandag door een paar honderd vrijwilligers zijn geplaatst. ,,Een geweldig initiatief. Zij hebben voor ons gevochten”, vertelt Kees.

Quote

Een geweldig initiatief. Zij hebben voor ons gevochten

Kees Smout

De kaarsjes keren als het aan Steenberg echtpaar ligt, volgend jaar Kerstmis terug als eerbetoon aan de gesneuvelde militairen. ,,Al zal het wel een hele organisatie vergen”, vermoedt Ans.

,,Ik ga eerst even kijken, zei ik vanmorgen tegen mijn vrouw, want ik moet het even zien”, zegt Coby Hugens uit Hoogerheide. Vandaag op eerste kerstdag is de bestemming Tilburg, maar de reis gaat dus via Bergen op Zoom. ,,Indrukwekkend, erg mooi, al vind ik het moeilijk om uit te leggen wat het precies met me doet.”

‘Niet vanzelfsprekend’

Net als bezoeker benadrukt Hugens het belang van herdenken. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. ,,Ik ben van 1947, dus van net na de oorlog. Mensen van mijn leeftijd raakt het misschien meer dan jongeren. Maar het is belangrijk om er stil bij te blijven staan.”

Ook bij oorlogsmonumenten in de gemeente Woensdrecht branden sinds maandag kaarsjes.

Druk is het niet, maar op deze eerste kerstdag is er nog wel wat aanloop om het eerbetoon op de begraafplaatsen te bekijken.
Volledig scherm
Druk is het niet, maar op deze eerste kerstdag is er nog wel wat aanloop om het eerbetoon op de begraafplaatsen te bekijken. © Pix4Profs/Gerard van Offeren
  1. Vuilniszakkenactie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’
    PREMIUM

    Vuilniszak­ken­ac­tie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’

    BERGEN OP ZOOM - Natuurgebied De Bergse Heide oogt met regelmaat als één grote openbare prullenbak. Aan het einde van een mooie dag ligt het strand bezaaid met blikjes, flesjes, chipszakken en ander afval. ,,Het rijst de pan uit”, geeft wethouder Patrick van der Velden toe. ,,Zo kan het niet langer”, stelt Reza Smit van restaurant De Berk. Dit weekend worden er vuilniszakken uitgedeeld aan bezoekers. En flyers met daarop de oproep, de eigen rotzooi op te ruimen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom