Volledig scherm
Blinde Riet Brusselaars met een stapeltje rekeningen en brieven die ze niet kan lezen en die ondanks haar talloze verzoeken ook niet in braille gestuurd worden. © Chris van Klinken / Pix4Profs

Brailleprotest naar Lidl en Belastingdienst, 'Ze zien niet in dat ik blind ben'

BERGEN OP ZOOM - Riet is blind. En boos, al een tijdje.  Want in haar ogen verdommen overheden en bedrijven in braille of grote letters te werken. Daarom stuurt ze protestbrieven. In braille. 

De Belastingdienst, het CAK, maar ook 'de' Lidl of Otto: overal vangt de 52-jarige Riet Brusselaars bot. Juist op Wereldbraille-dag spuugt zij als alleenstaande gehandicapte haar gal. Want waarom zouden die bedrijven en instanties haar niet wat meer behulpzaam zijn? 

Volledig scherm
"Ze zien niet in dat ik blind ben." © Chris van Klinken / Pix4Profs

Privacy

,,Waarom moet ik enorm veel tijd en energie spenderen om erachter te komen wat er op die formulieren van de Arbo staat? Er is niet altijd iemand in de buurt om te helpen. En soms heb je het over vertrouwelijke informatie die je niet altijd wilt delen. Over mijn stoma of over mijn jaaropgave, ik noem maar wat."

Om de buitenwereld te laten zien wat zij allemaal niet kan lezen en hoe vervelend dat is, verstuurt Riet nu protestbrieven in braille, dus wit papier vol priegelige putjes. En het vriendelijke verzoek hun post voortaan ook in braille-schrift te sturen.  

De vertaling in zwartdruk doet ze er meteen bij, want zo is die lastige Riet ook wel weer. ,,Want ik geef niet op, ik blíjf ze in de nek zitten."

Landelijke actie

Haar initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk actie. De vereniging Onbeperkt Lezen voorziet leden van het braille-pakket en hoopt dat het hele land op korte termijn inziet wat Riet en nog driehonderdduizend anderen bedoelen.

Volledig scherm
Nederland telt in 2018 naar schatting 350.000 mensen met een visuele beperking. © Bron: Onbeperkt Lezen

,,Ik wil óók weten wat de Lidl in de aanbieding heeft. Ik wil zelf beslissen of ik folders wil weggooien of niet. Ze hoeven voor mij geen dure braillefolder te maken en ik weet toch niet hoe een kropsla eruit ziet. Maar ze kunnen wel voor alle visueel beperkten op een website in grote platte letters of gesproken tekst werken! Een gemeente mag mij best als blinde registreren en dan informatie in braille versturen. Daar zijn vertaalprogramma's voor." 

Omslachtig

Natuurlijk heeft Brusselaars op haar PC de nodige hulpmiddelen om teksten om te zetten of met computerstem uit te lezen. ,,Maar dat is omslachtig, werkt met registratietoestanden en het is niet altijd achter de komma correct."

,,Ik woon alleen, mijn familie is uit beeld. Op donderdag moet ik altijd mijn ambulante begeleider over die post en folders lastig vallen. Maar als die aanmaning op vrijdag binnenkomt, moet ik een week wachten eer ik weet dat ik snel moet betalen."

350.000

Nederland telt ongeveer 350.000 blinden en slechtzienden. En in 2020 zijn er naar schatting al zo’n 380.000 mensen met een visuele beperking. Die toename komt vooral door de vergrijzing. 82% van de blinden is 50 jaar of ouder. 

Louis Braille

Volledig scherm
Braille voor: Ze zien niet in dat ik blind ben. © John Bas

Louis Braille (geboren op 4 januari 1809) presenteerde in 1825 als 16-jarige het door hem bedachte braille-alfabet op school. Hij had 63 manieren gevonden voor het gebruik van een cel bestaande uit zes voelbare punten. Het brailleschrift wordt over de hele wereld gebruikt om te lezen en te schrijven.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom