Volledig scherm
© TONNY PRESSER

Brabantse Wal-gemeenten sluiten zich aan bij Statiegeldalliantie

BERGEN OP ZOOM -Steenbergen, Woensdrecht en Bergen op Zoom hebben zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Ze geven daarmee gehoor aan de oproep van Stichting de Brabantse Wal. Tholen heeft al eerder aangegeven mee te doen.

De Statiegeldalliantie maakt zich hard voor invoering van statiegeld op blikjes en PET-flesjes om zo te voorkomen dat die in de natuur terechtkomen. Halverwege maart bespreekt de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat van de Tweede Kamer een voorstel om dit mogelijk te maken. Reden om een breed front te vormen als extra drukmiddel richting politiek om hiermee in te stemmen.

Overlast

Voorzitter Willem de Weert van stichting de Brabantse Wal is blij dat de gemeenten deze stap hebben gezet. ,,En ze zijn gelukkig niet de enigen die dit hebben gedaan. Er zijn enkele honderden organisaties, bedrijven en heel veel gemeenten uit Nederland en Vlaanderen die zich hebben aangesloten. Ik denk dat ze de overlast door dit soort zwerfafval een beetje beu zijn."

De Weert stoort zich zelf ook enorm aan alle rommel die hij op straat en in bermen tegenkomt. Hij stelt dat uit onderzoek blijkt dat door invoering van statiegeld op blikjes en PET-flesjes de hoeveelheid zwerfafval met 40 tot 70 procent afneemt. ,,Ja, dat is inderdaad een substantiële afname. Al houd je natuurlijk wel rommel over in de vorm van wikkels en ander verpakkingsmateriaal. Dat blijft een probleem."   

Quote

Alles voor het heilige doel; plastic de wereld uit. Het is toch verschrik­ke­lijk als je die beelden ziet van die plastic­soep in de oceanen.

Wethouder Yvonne Kammeijer

Wethouder Yvonne Kammeijer van de gemeente Bergen op Zoom begrijpt niet waarom de invoering van statiegeld op deze producten nog niet geregeld is. ,,Alles voor het heilige doel; plastic de wereld uit. Het is toch verschrikkelijk als je die beelden ziet van die plasticsoep in de oceanen. Die moet zo snel mogelijk weg." 

Blik-inzamelpunt

De Bergse bestuurder is ervan overtuigd dat statiegeld een belangrijke stap is om te voorkomen dat PET-flessen nog langer in het milieu terechtkomen. ,,Het is een hele simpele oplossing. Als er statiegeld op zit, dan breng je het weg.  We doen dat ook met glas en frisdrankflessen. Het werkt."

Als het gaat om blik, heeft Bergen op Zoom nog een andere manier van inzamelen bedacht. Een van de gaten in de glascontainers, die nu nog voor bruin glas wordt gebruikt, wordt straks omgetoverd tot blik-inzamelpunt.  

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Stikstofpaniek in Brabant. En de Belgen dan? Die hebben het ook niet makkelijk.
    PREMIUM

    Stikstofpa­niek in Brabant. En de Belgen dan? Die hebben het ook niet makkelijk.

    BREDA - West-Brabantse veehouders maken zich, net als het merendeel van hun Nederlandse collega’s, zorgen over de strenge stikstofregels die worden ingevoerd. Een aantal van hen kijkt met een schuin oog over de landsgrenzen: ‘Daar vliegen de stallen uit de grond. Wanneer zijn de Belgen aan de beurt?’ Alsof het in Vlaanderen voor de veeboeren zo’n feest is. ,,Jullie worden tenminste nog uitgekocht, wij worden gewoon weggepest.’’

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom