Volledig scherm
© TONNY PRESSER

Brabantse Wal-gemeenten sluiten zich aan bij Statiegeldalliantie

BERGEN OP ZOOM -Steenbergen, Woensdrecht en Bergen op Zoom hebben zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Ze geven daarmee gehoor aan de oproep van Stichting de Brabantse Wal. Tholen heeft al eerder aangegeven mee te doen.

De Statiegeldalliantie maakt zich hard voor invoering van statiegeld op blikjes en PET-flesjes om zo te voorkomen dat die in de natuur terechtkomen. Halverwege maart bespreekt de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat van de Tweede Kamer een voorstel om dit mogelijk te maken. Reden om een breed front te vormen als extra drukmiddel richting politiek om hiermee in te stemmen.

Overlast

Voorzitter Willem de Weert van stichting de Brabantse Wal is blij dat de gemeenten deze stap hebben gezet. ,,En ze zijn gelukkig niet de enigen die dit hebben gedaan. Er zijn enkele honderden organisaties, bedrijven en heel veel gemeenten uit Nederland en Vlaanderen die zich hebben aangesloten. Ik denk dat ze de overlast door dit soort zwerfafval een beetje beu zijn."

De Weert stoort zich zelf ook enorm aan alle rommel die hij op straat en in bermen tegenkomt. Hij stelt dat uit onderzoek blijkt dat door invoering van statiegeld op blikjes en PET-flesjes de hoeveelheid zwerfafval met 40 tot 70 procent afneemt. ,,Ja, dat is inderdaad een substantiële afname. Al houd je natuurlijk wel rommel over in de vorm van wikkels en ander verpakkingsmateriaal. Dat blijft een probleem."   

Quote

Alles voor het heilige doel; plastic de wereld uit. Het is toch verschrik­ke­lijk als je die beelden ziet van die plastic­soep in de oceanen.

Wethouder Yvonne Kammeijer

Wethouder Yvonne Kammeijer van de gemeente Bergen op Zoom begrijpt niet waarom de invoering van statiegeld op deze producten nog niet geregeld is. ,,Alles voor het heilige doel; plastic de wereld uit. Het is toch verschrikkelijk als je die beelden ziet van die plasticsoep in de oceanen. Die moet zo snel mogelijk weg." 

Blik-inzamelpunt

De Bergse bestuurder is ervan overtuigd dat statiegeld een belangrijke stap is om te voorkomen dat PET-flessen nog langer in het milieu terechtkomen. ,,Het is een hele simpele oplossing. Als er statiegeld op zit, dan breng je het weg.  We doen dat ook met glas en frisdrankflessen. Het werkt."

Als het gaat om blik, heeft Bergen op Zoom nog een andere manier van inzamelen bedacht. Een van de gaten in de glascontainers, die nu nog voor bruin glas wordt gebruikt, wordt straks omgetoverd tot blik-inzamelpunt.  

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Verlanglijstjes Sinterklaas van kinderen staan vol door Youtubereclames: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’
  VIDEO

  Verlang­lijst­jes Sinter­klaas van kinderen staan vol door Youtubere­cla­mes: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’

  BERGEN OP ZOOM/BREDA - Waar de jeugd vroeger voor de feestdagen nog met smart uitkeek naar de dikke catalogussen van speelgoedwinkels en hun keuzes baseerden op de tv-reclames die ze langs zagen komen, lijkt Youtube nu de grootste bron van inspiratie. De absolute trend van dit jaar: slijm. Kant-en-klaar, of een pakketje om het zelf te maken. Bij speelgoedwinkels vliegen ze als Sinterklaascadeaus als warme broodjes over de toonbank.
 2. Ziekenhuisje spelen
  PREMIUM
  column

  Ziekenhuis­je spelen

  BERGEN OP ZOOM - Zorgeloos doktertje spelen. Of ziekenhuisje. Dat deden wij, mijn vriendinnen en ik, als kleine meisjes altijd graag. Ik was altijd de patiënt. Geen idee waarom. Maar gelukkig werd ik altijd snel geholpen. De bank in de kamer was het ziekenhuisbed, mijn vriendinnetjes opereerden en gaven medicijnen. In no time was ik opgeknapt. Betalen hoefde ik nooit. Als ik mijn medicijnen, meestal lekkere snoepjes, deelde waren ze al lang blij.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom