Volledig scherm
De nieuwe route van de optocht Bergen op Zoom © Stichting Vastenavend

Bouwclubs zijn positief over nieuwe route Vastenavendoptocht

BERGEN OP ZOOM - De Bergse bouwclubs reageren vol begrip op het besluit van de Stichting Vastenavend om de route van de optocht op dinsdag te veranderen. ,,Wij staan er heel positief tegenover. Je kan zien dat er goed over is nagedacht. Er zijn meerdere opties bekeken en daar hebben ze de beste uit gekozen”, zegt Jessica Elzakkers van bouwclub De Krabbekweekers. 

De Krabben in de optocht dweilen dit jaar volgens het motto allemaal hun 'neus achternaar', maar dan in tegenovergestelde richting. Dat heeft in Roosendaal _motto 'Draai 't maar om'_ al voor enige hilariteit gezorgd. De wagens rijden nog wel langs de tribunes op de Grote Markt, maar zetten daarna koers richting Kaai. 

Martijn de Nijs van bouwclub Variant is blij met die verandering. ,,Wij waren toch al niet zo gecharmeerd van de Grote Markt als eindpunt. Als je ver achteraan stond kon je het podium slecht zien en was je toch minder actief betrokken. De Kaai biedt veel meer ruimte om de bouwclubs centraal te zetten”, vindt hij. 

Overboord gooien van jarenlange traditie

Door de nieuwe route zijn bovendien enkele lastige punten uit het parkoers verdwenen, voegt hij toe. ,,Bovenaan de Hoogstraat, bij De Saeck, zat een hele krappe bocht die heel veel van de kwaliteiten van chauffeur vergde. En dat ook nog eens op een heel druk punt met veel publiek. Die is er gelukkig uit.” 

Maar hij begrijpt ook de gevoelens die het overboord gooien van een jarenlange traditie oproept. ,,Er werden, bijvoorbeeld vanuit De Draak, elk jaar weer prachtige foto's gemaakt van al die wagens op de Grote Markt. Dat ga ik wel missen, het was natuurlijk wel een hele toffe ambiance.”

Ontlading voor de bouwers

De clubs zijn erg positief over de manier waarop de stichting de verandering heeft doorgevoerd. ,,Het plan is aan de bouwclubs gepresenteerd en wij hebben feedback mogen geven. Die is meegenomen in het uiteindelijke plan”, zegt Jessica Elzakkers. ,,Wij hebben de stichting bijvoorbeeld gewezen op de kinderclubs. Die moeten een warm en droog plekje krijgen als ze nat en verkleumd op de Kaai aankomen”, voegt De Nijs toe. 

De aankomst bij het eindpunt is een ontlading voor de bouwers, zegt hij. ,,De Kaai biedt meer ruimte om daar een echt feestje voor de bouwers van te maken. Een beetje zoals de Foodstoet dit weekend, met gezellige kraampjes. Het is voor ons altijd weer een bijzonder moment. We hebben de klus met zijn allen geklaard en wagen weer mooi door de straten van Bergen op Zoom kunnen loodsen. Dan is het wachten op de prijsuitreiking en op naar de laatste avond van Vastenavend.”

Volledig scherm
De nieuwe route van de optocht Bergen op Zoom © Stichting Vastenavend

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom