Volledig scherm
© ANP

Bouw AH en Aldi Hoogerheide gaat door

HOOGERHEIDE - De bouw van de supermarkten Albert Heijn en Aldi en van de appartementen op het terrein achter de nummers 44 t/m 50 van de  Raadhuisstraat in Hoogerheide gaat door volgens planning, ondanks het bezwaarschrift dat ondernemer Niels van Elzakker vorige week heeft aangediend bij de Raad van State.

,,Wij kunnen het ons niet permitteren om de werkzaamheden uit te stellen", luidt de toelichting van Marloes de Nijs, controller bij Bouwgroep De Nijs-Soffers in Hoogerheide. ,,Er zitten alleen al tien gezinnen op hun woningen te wachten."

Van Elzakker is eigenaar van de boekhandel Primera in de Raadhuispassage, gelegen op korte afstand van de huidige Aldi. Als deze supermarkt verhuist, gaat dat hem en andere ondernemers aan de zuidkant van de Raadhuisstraat klanten kosten en voor leegstand zorgen, vreest hij. Een nieuwe 'trekker' dient zich vooralsnog niet aan. 'Concentratie van twee supermarkten is te veel van het goede', gaf hij op 27 juni jongstleden als inspreker de opinieraad mee. 'Waarom de Aldi eerst laten vertrekken als je daarna weer op zoek moet naar een nieuwe trekker?"

Zijn betoog kreeg geen steun van de lokale politiek. Daarop besloot hij in beroep te gaan bij de Raad van State in de hoop alsnog zijn gelijk te krijgen.

Als ondernemer en voormalig voorzitter van de winkeliersvereniging was Van Elzakker nauw betrokken bij het - volgens hem - 'goed onderbouwde en zorgvuldig tot stand gekomen' huidige bestemmingsplan dat is vastgesteld in 2013. Dat daar nu van afgeweken wordt, kan volgens hem niet door de beugel. ,,In algemene zin moeten de regels van een bestemmingsplan zorgen voor rechtszekerheid van inwoners en ondernemers. Investeringen worden namelijk in belangrijke mate gedaan op basis van vigerende bestemmingsplannen. Binnen enkele jaren daar zo rigoureus van afwijken is onverantwoord en niet in het belang van de gevestigde ondernemers in de Raadhuisstraat."

Wanneer er een besluit van de Raad van State te verwachten valt, weet Van Elzakker  niet. ,,Ik heb echt geen idee." De bouw van de supermarkten en de appartementen zal 'uiterlijk vóór de bouwvak in 2018' klaar zijn, aldus Marloes de Nijs. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom