Volledig scherm
Top-bmx'er Koen Hamer springt over drie kinderen en een instructeur van Fitfabriek heen tijdens een demonstratie. © Freek Verhulst

Boulevard in Beweging brengt vakantiegevoel naar Bergen

BERGEN OP ZOOM - ,,Wat? Moet ik er óók bij gaan liggen!?” Vier man sterk liggen ze op een rijtje op het beton: drie jonge kinderen en een van de jongens van Fitfabriek. Bmx’er Koen Hamer neemt een aanloopje, maakt snelheid en... hupst eenvoudig met zijn fiets over het kwartet heen.

,,Dit ziet er spectaculair uit, maar voor ons is het eigenlijk heel makkelijk", lacht Bart van der Kamp, ook zo'n kunstenaar op twee wielen. ,,Daardoor is het nog betrekkelijk veilig ook.” De twee bmx’ers uit Utrecht geven op het skatepark aan de Boulevard een demonstratie aan een enthousiast en jong publiek, die dus weinig met de olympische vorm van bmx’en te maken heeft. ,,Sommigen beginnen wel met de cross”, zegt Van der Kamp. ,,Maar dan ga je er wat trucjes bij doen en op een gegeven moment denk je: Laat maar joh, ik ga gewoon alleen nog maar naar de skatebaan.”

Quote

Laat maar joh, ik ga gewoon alleen nog maar naar de skatebaan

Bart van der Kamp, Bmx'er

Maar ook voor wie niet meteen gegrepen is door de capriolen van het duo, is er tijdens Boulevard In Beweging zaterdagmiddag genoeg te beleven. ,,We zijn van alle markten thuis”, lacht Roel van Tiggelen van Fitfabriek, die het evenement samen met Sigrid Noordijk georganiseerd heeft. In en rond de Binnenschelde wordt er geklommen, geklauterd, geskeelerd, gesupt en gekanood. Met als doel; sporten bij de jeugd stimuleren. ,,Eigenlijk doen we het elk jaar in de zomer”, vertelt Noordijk. ,,Maar de weersvoorspellingen waren toen slecht. Vandaar dat we het nu in september doen.”

Vakantiegevoel

Dat blijkt een schot in de roos; met een temperatuur van rond de 20 graden, een stralend zonnetje en een fris briesje kan Van Tiggelen zijn geluk niet op. ,,Het is echt perfect sportweer.” En dat merkt hij ook aan de opkomst. ,,Vanaf het moment dat de springkussens waren opgeblazen, zijn ze druk bezet", vertelt hij lachend. Noordijk: ,,Om 11.00 uur begonnen we, maar om kwart voor elf stond hier al een hele groep te trappelen.”

Quote

We willen hier het kloppend sporthart van Bergen op Zoom van maken

Roel van Tiggelen, Fitfabriek

Ook de locatie toont zich wederom erg geschikt, vindt ze. ,,Ik krijg hier altijd een enorm vakantiegevoel van. Het is een prachtige plek hier aan het water, en we hebben hier alles bij elkaar.” Zwembad de Schelp, het skatepark, de speeltuin, de Binnenschelde... ,,We willen hier het kloppend sporthart van Bergen op Zoom van maken”, zegt Van Tiggelen. En daarbij richten de twee zich niet alleen op de jeugd, vertelt hij. ,,Er was hier net een vrouw van ruim boven de zestig die voor het eerst op een supboard ging staan. Dat vind ik dan ook wel weer stoer. Sowieso: iedereen is welkom.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom