De Lourdesgrot in de Lourdeskerk in Bergen op Zoom trekt nu op zondag al veel volk.
Volledig scherm
PREMIUM
De Lourdesgrot in de Lourdeskerk in Bergen op Zoom trekt nu op zondag al veel volk. © peter van trijen/pix4profs

Botjes Bernadette van Lourdes komen naar je toe!

BERGEN OP ZOOM - ,,Dit gaat heel veel mensen op de been brengen”, voorspelt de Bergse pastoor Paul Verbeek. Want het bekende bedevaartsoord Lourdes komt naar West-Brabant. Een stukje bot van Bernadette, de vrouw aan wie Maria verscheen in de omgeving van Lourdes, gaat dit voorjaar op toernee en doet Zegge en Bergen op Zoom aan.

Dat stukje van Bernadettes gebeente zit in een zogenaamde schrijn, een rijk versierde kist. Lourdes groeide door de verschijningen van Maria uit tot een drukbezocht bedevaartsoord. Nog altijd gaan honderdduizenden pelgrims er jaarlijks heen, alhoewel dat aantal de laatste jaren wel fors is gedaald.

  1. Twintig jaar na massagraven weer helpen in Kosovo: ‘Die dankbaarheid, daar word ik stil van’
    PREMIUM
    INTERVIEW

    Twintig jaar na massagra­ven weer helpen in Kosovo: ‘Die dankbaar­heid, daar word ik stil van’

    WOENSDRECHT - Als jong militair hielp hij in Kosovo honderden oorlogsslachtoffers te identificeren en herbegraven. Twintig jaar na die gruwelen keert Christian Zorge (41), nu uitvaartondernemer in Woensdrecht, met veertien veteranen terug. Om de lokale bevolking te helpen, al is het voor sommigen tevens traumaverwerking. Een verhaal over wreedheid, maar ook dankbaarheid en hoop.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom