Volledig scherm
Kanonniers van de borgerij tijdens een repetitie. foto Peter van Trijen/het fotoburo

Borgerij Berghen op den Zoom is tien

BERGEN OP ZOOM - Borgerij Berghen op den Zoom gaat op 5 september op Het Ravelijn het 10-jarige bestaan vieren met een aantal demonstraties en een receptie voor genodigden.

De burgerwacht, zoals het korps vroeger werd genoemd, ontstond in september 1591 toen het college van Bergen op Zoom overstapte van het katholieke naar het protestante geloof en het 'losbandige' gilde, dat de stad moest verdedigen, bedankt werd voor de bewezen diensten. De Fransen maakten in 1747 aan het bestaansrecht van de Borgerij een einde toen de vestingstad Bergen op Zoom in hun handen viel.Op 9 september 1999 vond de heroprichting plaats. Het was op initiatief van Leo Stoffels en Joost de Bont. Het idee was ontstaan tijdens de kort daarvoor gehouden Vestingstedendagen. De oprichting vond plaats in café Het Zwijnshoofd. Piet Bakker werd voorzitter en Joost de Bont secretaris. De Borgerij stelt zich ten doel het cultureel historisch besef van Bergen op Zoom als vestingstad te versterken en uit te dragen, waarbij het verbeelden van het ten tijde van de 80-jarige oorlog bestaande burgerleger anno 1622 op traditionele wijze voorop staat. De Borgerij is opgedeeld in verschillende disciplines die gezamenlijk de stad moeten verdedigen.Het korps bestaat uit tamboers die de manschappen moeten optrommelen, een vaandeldrager die altijd achter de linie staat, piekeniers die met hun lange speren de ruggengraat van het leger vormen, kanonniers die bressen in de vijandelijke linie moeten slaan en roerdragers die met originele percussiemarketten gericht moeten kunnen schieten. ,,We hebben op dit moment dertig leden en dat mogen er best wat meer worden,'' zegt Pierre van Drunen die sinds twee jaar voorzitter is. ,,Vorig jaar hadden we 36 optredens en daar wil je toch zo compleet mogelijk naar toe. Bovendien betalen onze leden geen contributie maar kunnen wij ons redden door inkomsten van betaalde optredens en andere activiteiten.''De Borgerij is gevestigd in het Klein Arsenaal, waar elke woensdagavond wordt geoefend. De minimumleeftijd is zestien jaar.

Volledig scherm
Kanonniers van de borgerij tijdens een repetitie. foto Peter van Trijen/het fotoburo
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom