Boete voor provincie Noord-Brabant loopt op nu besluit Biomoer uitblijft
BERGEN OP ZOOM - De provincie Noord-Brabant heeft ondanks een dwangsom van de Raad van State nogal altijd geen besluit genomen over een vergunningaanvraag van mestvergister Biomoer, op de grens van Bergen op Zoom en Roosendaal. Inmiddels is de dwangsom gaan lopen en staat de teller op 1.100 euro boete. Die kan oplopen tot maximaal 15.000 euro.
Dat geld gaat naar omwonenden en een aantal natuurorganisaties. Dat zijn Stichting tot Behoud van het Halsters Laag en het Buitengebied Wouw, Stichting de Brabantse Wal, Benegora en IVN Groene Zoom. Die sleepten de provincie wederom voor de Raad van State (RvS), omdat Noord-Brabant ondanks diverse sommaties nog altijd geen knoop heeft doorgehakt over Biomoer. Het hoogste bestuursrechtelijke orgaan besloot 19 januari de provincie nog twee weken te geven. Die deadline liep 3 februari af. ,,Tot nu toe hebben we niets van de provincie Noord-Brabant mogen ontvangen. En ja, dat betekent dat de teller is gaan lopen. We bekijken nu of we binnenkort contact opnemen met de provincie", zegt woordvoerder Emmy de Jager van de RvS.
Tot nu toe hebben we niets van de provincie Noord-Brabant mogen ontvangen. En ja, dat betekent dat de teller is gaan lopen.
woordvoerder Emmy de Jager van de Raad van State
Een woordvoerder laat namens de bezwaarmakers weten niet gelukkig te zijn met de situatie. ,,Het is zonde van gemeenschapsgeld. Ik vind het heel ernstig en niet getuigen van goed bestuur dat we de provincie op deze wijze moeten dwingen eindelijk een besluit te nemen."
Lange strijd
De omwonenden hebben namelijk al eind 2015 met succes een vergunningaanvraag van Biomoer, om fors uit te breiden op Bergs grondgebied, tegengehouden. De Raad van State besloot toen dat Noord-Brabant uiterlijk mei 2016 een nieuw besluit moest nemen. De Bergse gemeenteraad werd gevraagd een verklaring van geen bezwaar af te geven voor de vergunning, maar een meerderheid van de raad stemde daar halverwege 2017 niet mee in.Daarna werd het stil. Maar de bezwaarmakers sommeerden begin november 2017 de provincie alsnog binnen twee weken een besluit te nemen. Maar dat schrijven werd terzijde geschoven. Daarop stapten ze wederom naar de Raad van State. Die besloot daarop een dwangsom op te leggen.
We zitten niet te wachten op het geld, hebben daar geen baat bij. Wij willen een goede leefomgeving houden
Woordvoerder bezwaarmakers
De woordvoerder van de natuurorganisaties beaamt dat de dwangsom een middel maar zeker geen doel op zich is. ,,We zitten niet te wachten op het geld, hebben daar geen baat bij. Wij willen een goede leefomgeving houden."
Een provinciewoordvoerder zegt dat uiterlijk woensdag een besluit wordt genomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer