Volledig scherm
Rotary sponsort boekenpakket over de Tweede Wereldoorlog. Alle middelbare scholen in de Brabantse Wal gemeenten krijgen het pakket. In hotel De Draak bladeren Ludwig Luijks en Marina Croughs van 't Rijks en Tommy van Buren van Curio De Steenspil door de gekregen boeken © peter van trijen/pix4profs

Boeken Tweede Wereldoorlog houden geschiedenis levend

BERGEN OP ZOOM - De 18-jarige Bram Grisnight vertrekt in 1941 op de fiets naar Frankrijk, de vrijheid tegemoet. Dat is het plan, maar het loopt anders. Hij belandt in het verzet, wordt in 1944 gepakt en door de Duitsers van kamp naar kamp gesleept. Hij ontsnapt, overleeft een torpedering, de Gestapo,  concentratiekampen  en een dodenmars.  ‘Spion van Oranje’ luidt de titel van dit boek. 

,,Alle scholieren zouden het moeten lezen”, zegt Caroline Raaijmakers van de Stichting Bevrijding Brabantse Wal. 

Gift van de Rotary voor boekenpakket

Het boek maakt deel uit van een uitgebreid boekenpakket dat alle middelbare scholen van de gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen krijgen van de stichting. Een gift van 4600 euro van de Rotary Centrum Bergen op Zoom heeft dit mogelijk gemaakt.

Tijdens een bijeenkomst van de Rotary in hotel De Draak zijn donderdag de eerste pakketten uitgereikt. De boeken hebben allemaal betrekking op de Tweede Wereldoorlog en gaan onder meer over De Slag om de Schelde, de strijd om Woensdrecht, Bergen op Zoom en Steenbergen en 75 jaar vrijheid. 

,,Scholen kunnen de boeken goed gebruiken bij het project Faces tot Graves dat gesneuvelde soldaten op de Canadese Begraafplaats een gezicht en een verhaal geeft.  

Quote

Leerlingen willen meer weten over de persoon die schuil gaat achter de naam op de steen

Ludwig Luijks, Docent geschiedenis 't Rijks

De docenten Tommy van Buren van Curio Steenspil in Halsteren en Ludwig Luijks van 't Rijks in Bergen op Zoom tonen zich verguld. ,,Wij zijn vorig jaar met leerlingen op de begraafplaats geweest", vertelt Luijks. 

Ze kregen een enveloppe met een naam van een soldaat en een roos die ze bij het graf van de soldaat mochten leggen. ,,Je merkte dat de leerlingen meer wilden weten over de persoon die schuil gaat  achter de naam op de steen. Daar sluit het project Faces to Graves goed op aan.” 

't Rijks krijgt eigen regiment

't Rijks krijgt binnenkort van de Stichting Bevrijding Brabantse Wal een regiment toebedeeld. ,,Leerlingen krijgen allemaal een ‘eigen’ soldaat waar ze een verhaaltje over schrijven nadat ze eerst een vragenlijst hebben ingevuld over de soldaat”, vertelt Raaijmakers. ,,Zo leren ze de mens achter de soldaat een beetje kennen.”  

De Steenspil besteedt ook jaarlijks aandacht aan de Tweede Wereldoorlog en de impact daarvan op de Brabantse Wal. ,,Vorig jaar hadden we een uitwisseling met Poosle leerlingen. Toen hebben we de route van de Slag om de Schelde gefietst", vertelt Van Buren. ,,Onderweg moesten de leerlingen wat opdrachten doen.” 

Faces to Graves is in de huidige vorm voor leerlingen van De Steenspil wat ingewikkeld vreest Van Buren. ,,Zeker omdat het veel in het Engels is.”  Raaijmakers  wil het project daar nu op een eenvoudigere manier aanbieden. Van Buren: ,,We gaan voor een light versie van Faces tot Graves.” 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom