Ook in Bergen op Zoom komt een proefstrook met biobased asfalt.
Volledig scherm
Ook in Bergen op Zoom komt een proefstrook met biobased asfalt. © Circular Biobased Delta

Bio-asfalt komt eraan, en Bergen op Zoom trekt de kar

BERGEN OP ZOOM - Rijden over asfalt op plantaardige basis komt een stap dichterbij. Aan een proefproject, waar de stichting  Circular BioBased Delta (CBBD) uit Bergen op Zoom de kar van trekt, is 1,5 miljoen euro subsidie verstrekt. 

Het project kost in totaal ruim 3,5 miljoen euro. De subsidie komt van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor de overige ruim 2 miljoen euro zorgt een aantal partijen die gezamenlijk in vergroening van de wegenbouw willen investeren en zichzelf Chaplin noemen: Collaboration in aspHalt Applications with LIgniN. Het project, Chaplin-Xl geheten, is onderdeel van hun programma. 

De wegenbouw vergroent met lignine 

Een van deze partijen is CBBD. Initiator en programmaleider Joop Groen legt uit wat het project behelst. ,,Lignine is een belangrijk bestanddeel van planten en bomen. Het gaat het fossiele bestanddeel van asfalt, bitumen, vervangen. Hierdoor vergroent de wegenbouw, kan biogene koolstof langdurig in wegen vastgelegd worden en worden we weer een stukje minder afhankelijk van aardolie.” 

Grote stap voorwaarts

Hij is erg blij met de subsidie, want nu kan het project doorgaan. ,,Dit is een grote stap voorwaarts in de opschaling van bio-asfalt. De aanleg van proefrijstroken moet de noodzakelijke kennis opleveren om deze technologie straks op grote schaal te gaan toepassen.”

Ook in Bergen op Zoom

 Naast de lignineproductie gaat ook gerecycled asfalt in combinatie met lignine verwerkt worden in de proefstroken. Groen: ,,We gaan ook in Bergen op Zoom een teststrook aanleggen.”

De testresultaten worden eind 2020 verwacht. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom