Volledig scherm
Het boek dat in een lastig te bereiken ruimte in Het Markiezenhof in Bergen op Zoom is gevonden. © Jan van de Kasteele

Bijzonder: ingemetseld honderden jaren oud boek gevonden in Markiezenhof in Bergen op Zoom

updateBERGEN OP ZOOM - Bij werkzaamheden tijdens groot onderhoud in het Markiezenhof in Bergen op Zoom is een ingemetseld boek ontdekt. Onderzoek moet uitkomst brengen over de herkomst en de waarde van het boek.

Over de schrijver en de inhoud is niets bekend. Ook is het gissen naar de tijd waaruit het boek dateert en waarom het in een moeilijk bereikbare ruimte is achtergelaten.

,,We zitten met een heleboel vragen en daarop hopen we de komende tijd zo goed mogelijk antwoord te krijgen'', zegt directeur Cees Meijer van het Cultuurbedrijf, waar het Markiezenhof onder valt, over het boek dat tijdens groot onderhoud is ontdekt.

Quote

Ik heb geen flauw idee wanneer iemand er voor het laatst is geweest

directeur Cees Meijer van het Cultuurbedrijf

Het boek lag ingemetseld onder een aantal plavuizen en lijkt aan een ketting te liggen in een moeilijk bereikbare ruimte naast de liftschacht. ,,Het boek ligt in een ruimte waar we nooit komen. Ik heb geen flauw idee wanneer iemand er voor het laatst is geweest'', laat Meijer weten.

Protecol

Quote

Omdat het al lange tijd in een afgesloten ruimte ligt, zou het kunnen dat er beestjes of schimmels op het boek zitten

Bart van Eekelen, collectiebeheer Markiezenhof

Bart van Eekelen en Daphne Valentijn, medewerkers collectiebeheer van het Markiezenhof, leggen uit dat na de vondst van het boek nauwgezet volgens een protocol moet worden gehandeld. ,,Er is een incubatietijd nodig voordat zo'n boek kan worden onderzocht'', legt Van Eekelen uit. ,,Omdat het al lange tijd in een afgesloten ruimte ligt, zou het kunnen dat er beestjes of schimmels op het boek zitten. Daarom moet het eerst luchtdicht verpakt worden. Na twee weken moeten eventuele beestjes op en om het boek dood zijn.''

Van Eekelen laten weten dat nog volstrekt onduidelijk is uit welke periode het boek dateert. ,,Als de ruimte waarin het ligt een droog microklimaat heeft, kan zo'n boek in goede staat blijven.''

Na de periode van quarantaine wordt het boek onderzocht. ,,Dat zou kunnen gebeuren door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, maar mogelijk ook door een restaurateur'', zegt Valentijn.

Tonen aan publiek

Meijer zou het boek liever vandaag dan morgen aan het publiek tonen, maar hij beseft dat hij geduld moet hebben. ,,Het vertellen van spannende verhalen komt voorop te staan in het Markiezenhof en een boek dat zoveel vragen oproept, past daar prima bij.''

Het Bergse stadspaleis staat momenteel in de steigers De buitenkant van het monument ondergaat een grondige restauratie. Dat is hard nodig, tientallen jaren nadat de grote herstelwerken aan het paleis zijn voltooid. In 1987 was het Markiezenhof zoals we het nu kennen klaar.

Volledig scherm
Het Markiezenhof in Bergen op Zoom. © Archieffoto

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

  1. Brabantse Wal Festival barst los zonder Snollebollekes, maar mét Het Feestteam
    VIDEO

    Brabantse Wal Festival barst los zonder Snollebol­le­kes, maar mét Het Feestteam

    HOOGERHEIDE - Op het evenemententerrein in Hoogerheide, waar ook de Grote Prijs Adrie van der Poel plaatsvindt, staat nu een reusachtige paarse feesttent. Daarbinnen hangt een ontspannen sfeer. Organisator Niels van Elzakker kijkt tevreden van achter de schermen tevreden toe hoe de tent voller en voller raakt. Jong en oud komt op de eerste avond van het Brabantse Wal Festival (BWF) samen. Een avond die anders is gestart dan gepland.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom

poll

Weg met het rode potlood, snel terug naar de stemcomputer.

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
2724 stemmen