Volledig scherm
De broers Jeroen en Robbert Akkermans (l) met vader Jos Akkermans voor het Schippers- annex Bierhuis op het middeneiland van Benendensas. In het bierhuis komen appartementen en een restaurant. foto Chris van Klinken/het fotoburo

Bierhuis pikt zomer nog mee in Benedensas

BENEDENSAS - De rust op het sluizencomplex van Benedensas wordt dezer dagen wreed verstoord door het snerpende geluid van slijptollen.

Sinds de familie Akkermans de sleutels van de voormalige sluiswachterswoning op het middeneiland van Benedensas heeft, wordt keihard gewerkt aan de inpandige verbouwing. Aan de buitenkant verandert niets, het dubbele pand staat immers op de monumentenlijst.

Binnen is in elk kamertje wel iemand aan het werk. Jos Akkermans legt samen met zijn zonen Jeroen en Robert de laatste hand aan de eikenhouten vloer in de vakantiewoning.

Boven zijn drie slaapkamers en een badkamer, waar Lia Vlietland met haar kinderen als laatste woonde. Deze zomer gaan Jeroen (32) en Robert (28) de kamers verhuren aan maximaal acht personen. Aan de voorkant van wat nog steeds Schippers- annex Bierhuis heet, komt een kleiner appartement.

Via de ingang is die ruimte met een steil trappetje bereikbaar. Rechts wordt het restaurant aangelegd. "We hebben plaats voor 30 tot 35 personen binnen, de meeste tafels en stoeltjes komen aan de voorkant tussen de vier lindes of in de voortuin. Het terras staat op vlonders, maar ook in het gras of op een schelpenbed.

Achter het bierhuisje ligt een groene landtong met appels-, peren- en kersenbomen. Voor bruiloften en partijen kan hier een tent geplaatst worden. "Dit noemen we de vlindertuin, achteraan komt nog een theetuin. We gaan een moestuin aanleggen en brengen de streekproducten vers op het bord."

De tuin, waar ook een tent kan staan voor bruiloften en partijen,

heeft nog geen prioriteit. Jeroen en Robert willen eerst de eetgelegenheid openen. "Op 27 juni is er een Waterpoortconferentie op Benedensas. De dag erna kan het publiek hier terecht. Zo pikken we deze zomer nog mooi mee."

Voor de recreatieve ontwikkeling van Benedensas is horeca belangrijk. Jeroen: "Er was hier niets. Wandelaars keken hier rond en stapten dan weer in hun auto, fietsers stonden ongeduldig te wachten bij de fietsbrug. Dat wachten gaan wij veraangenamen."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom