De expositie Lage Landen met kunstwerken van het Rijksmuseum in het Markiezenhof zorgt nu, maar ook de komende zeven jaar nog voor een goed cultureel klimaat in Bergen op Zoom. Daar wil kunstenaarsclub Arsis op voortborduren met een biënnale, een tweejaarlijkse manifestatie.
Volledig scherm
De expositie Lage Landen met kunstwerken van het Rijksmuseum in het Markiezenhof zorgt nu, maar ook de komende zeven jaar nog voor een goed cultureel klimaat in Bergen op Zoom. Daar wil kunstenaarsclub Arsis op voortborduren met een biënnale, een tweejaarlijkse manifestatie. © Pix4Profs/Marco Keryzer

‘Biënnale in Bergen op Zoom moet kunnen’ denken kunstenaars Arsis

BERGEN OP ZOOM - Bergen op Zoom heeft de potentie om een biënnale op te zetten. Zo'n tweejaarlijkse kunstmanifestatie versterkt de economie en bindt creatieve mensen aan de stad, stelt voorzitter Maarten van ‘t Hof van stichting Arsis. Hij wil voortborduren op de expositie van kunstschatten uit het Rijksmuseum in het Markiezenhof. 

Quote

Goede culturele voorzienin­gen helpen om mensen te interesse­ren voor de stad. Die kracht moet je niet onderschat­ten

Evert Weys, cultuurwethouder Bergen op Zoom

Wethouder Evert Weys, die vrijdag overleg voerde met Van ‘t Hof, is positief. ,,Culturele voorzieningen helpen om hoger opgeleiden permanent te interesseren voor de stad. Die kracht moet je niet onderschatten.” Aan sympathie geen gebrek, aan geld wel. ,,Een forse investering door de gemeente is niet reëel, die tijd is voorbij. Maar we denken mee, kunnen faciliteren en willen met bedrijven in gesprek om zo'n biënnale mogelijk te maken.”

Mogelijke topsector

Volgens Weys komen Bergen en Breda uit onderzoek in de Regio West-Brabant (RWB) naar voren als geschikte steden voor zo'n manifestatie met onder meer schilderijen en beeldende kunst. ,,Cultuur en kennis worden mogelijk een aparte topsector”, vertelt Weys. ,,Gedeputeerde Henri Swinkels is daar ook mee bezig.”

Quote

Creatieve­lin­gen in de cultuur zijn vaak ook innovatief in hun werk als docent of bij een bedrijf, ze denken origineel om problemen op te lossen

Maarten van 't Hof, voorzitter kunstenaarscollectief Arsis

Van ‘t Hof licht de link toe: ,,Bergen wil dé broedplaats zijn voor agrofood en biobased economy. Creatievelingen in de cultuur zijn vaak ook innovatief in hun werk als docent, of bij bedrijven. Ze denken origineel om problemen op te lossen. Een biënnale geeft de vrijetijdseconomie een impuls, maar lokt ook mensen die de stad kunnen versterken als kenniscentrum.”

Bedrijfsleven laten participeren

Ook Weys gelooft daarin. ,,Maar dan moeten we naar een hoger niveau. Een expo is leuk voor de horeca, maar wil je doorgroeien naar een biënnale, dan moet het bedrijfsleven participeren.” Van ‘t Hof ziet kansen nu de Stichting M5 (Markiezenhof en de stadsmusea van Gouda, Harlingen, Hoorn en Zutphen) tussen nu en 2025 vier tentoonstellingen laat rouleren met werken van het Rijksmuseum. 

Huidige en komende expo's als vliegwiel

,,Zo zit er nog zeven jaar structuur in de kunstbeleving hier. Met zo'n soort basis is het in Kassel en Münster ook begonnen. M5 werkt nu al als vliegwiel", wijst Van ‘t Hof op de expo die Arsis vandaag opent in de Sint Annastraat met kunstenaars uit Oudenaarde. ,,Er zijn ook al contacten met clubs uit Amerika en Duitsland. Zo heb je iets concreets om naar bedrijven te stappen. Er valt nog veel te doen, maar het moet mogelijk zijn om in Bergen een biënnale van de grond te krijgen.”

Derde wisselexpo bij Arsis

Bij galerie Arsis in Bergen op Zoom loopt van 4 tot en met 26 mei een derde expositie in het kader van het project Lage Landen, waarbij ‘reizende’ stukken van het Rijksmuseum te zien zijn in het Markiezenhof.
Arsis heeft in het stadspaleis een doorlopende expositie met klassieke werken, maar laat in haar eigen galerie aan de Sint Annastraat 10 ook een tentoonstelling rouleren.
In het kader van het M5 Project zijn er vanaf zaterdag bij Arsis hedendaagse werken te zien van Jolande van Lith, Mart Franken, Anne de Meulemeester, Maarten van Noort, Willy Pycke, Foke Stribos, Marleen Vinke en Etienne De Waele.
De expositie staat in het teken van de stedenband met Oudenaarde, wat de aanwezigheid van diverse Vlaamse werken verklaart. De opening is zaterdag 4 mei om 16.00 uur, galerie Arsis is elke vrijdag, zaterdag en koopzondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom