Volledig scherm
Kinderen van groep 3 van Lodijke beelden op muziek uit hoe je van een zaadje kan groeien naar een plant, bloem of boom. © Chris van Klinken / Pix4Profs

Bieb en CKB in Bergen op Zoom slaan de handen ineen

BERGEN OP ZOOM - Bibliotheek Het Markiezaat en het Centrum voor de Kunsten Bergen op Zoom (CKB) werken steeds nauwer samen. De eerste vrucht  daarvan is dondermorgen op basisschool Lodijke 'uitgeprobeerd' op leerlingen van groep 3; een educatieve les rondom het verhaal van Kikker en Pad met muziek, dans en taal.

Een theaterdocent en een lees-mediaconsulent hebben de lessen in elkaar gestoken, samen met een leerkracht van Lodijke. En het slaat meteen aan. De schoolkinderen vermaken zich opperbest en leren tegelijk meer over taal en cultuur. 

Driehoek

Zowel directeur Cees Meijer van het CKB als Harry van der Klink onderschrijft de meerwaarde van het gezamenlijk ontwikkelen van dit soort educatieve producten. ,,Het is een driehoek; onderwijs, bieb en CKB. Samen kijken we wat het beste past bij de kinderen. Zo werken we meer vanuit een vraag dan vanuit een aanbod dat we aanbieden", zegt Meijer.

Als de pilot met Kikker en Pad werkt, ligt uitrol richting andere scholen in de gemeente volgens beide heren voor de hand. Maar daarmee houdt het zeker niet op. Ook voor andere doelgroepen willen ze samen programma's ontwikkelen. ,,Kijk naar Wijst-Oost. Daar kampt een flink gedeelte van de bewoners met een taalachterstand. Als we daar in een wijkgebouw zitten en programma's aanbieden gebruiken we het gebouw efficiënter", aldus Van der Klink.  

Samenwerking 

Beide organisaties spreken nu een jaar met elkaar, op instigatie van wethouder Arjan van der Weegen. Die verwacht dat die samenwerking efficiency (lees geld, red.) oplevert, ook als het gaat om de bezetting van de gebouwen waarvan CKB en de bieb gebruik van maken. ,,Ik zie nu nog dat het CKB overdag grotendeels leegstaat en 't Rijks 's avonds. Door beter gebruik te maken van elkaars gebouwen, kun je voordelen behalen. Ook door er een derde of vierde gebruiker bij te halen", weet de wethouder.

 Meijer benadrukt dat er op dat vlak al stappen zijn gezet. ,,Als het gaat om 't Rijks, dan maken we al gebruik van elkaars gebouwen. Zij zitten overdag bij ons, wij 's avond bij hen. Dit proces is zeker ingezet." Van der Klinken vindt de bezetting meer de taak van de eigenaar van de panden, de gemeente. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom