Volledig scherm
Ondanks camerabewaking liggen de ruiten in het bushokje aan de Heiningen er opnieuw uit. Buurtbewoners zijn het beu. De politie doet onderzoek naar de daders. © Timo van de Kasteele

Bewoners Heiningen zijn opblazen bushokje kotsbeu

BERGEN OP ZOOM - Preventief de ruiten verwijderen. Vervangen door lexaan glas. Een zeecontainer plaatsen over het bushokje aan de Heiningen in Bergen op Zoom. Ben den Aantrekker heeft ideeën genoeg tegen oudejaarsvandalisme. De gemeente veegt ze stuk voor stuk van de baan.

Oudejaarsavond gaat het weer mis. Om tien over half elf plaatsen drie mannen een tas in het bushokje aan de Heiningen. Als even later de brandbom in de tas ontploft, springen de ruiten. 

Elk jaar raak 

Het is niet voor het eerst dat het bushokje bij de Heiningenflats doelwit is van vandalisme. Volgens buurtbewoner Ben den Aantrekker is het de laatste tien jaar raak. En dat is hij beu. Meerdere malen heeft Den Aantrekker oplossingen aangedragen. Zoals het tijdelijk verwijderen van de ruiten en na de jaarwisseling weer terugplaatsen. Of het vervangen van het glas door lexaan. "Fabrikant Sabic wil het sponsoren. Maar ook daar valt met de gemeente niet over te praten."

Bewaking

Een aantal jaar terug heeft het buurtpreventieteam de avond doorgebracht in een bushokje. Ook de toenmalige wijkagent bewaakte het hokje enkele uren. Het mocht niet baten. "Ze blazen het achter je rug om op. Het is een kat-en-muisspel." 

Camerabewaking

Quote

Het is om moedeloos van te worden

Omwonende

Op initiatief van de politie is dit jaar camerabewaking met felle verlichting geplaatst. Het gaf de buurtbewoners een sprankeltje hoop. Toch ging het opnieuw mis. "Het is om moedeloos van te worden", zegt een buurtbewoonster, die uit angst voor represailles niet met haar naam in de krant wil. De camerabeelden zijn dinsdag geanalyseerd en worden door de politie verder onderzocht. Door het dragen van capuchons zijn de daders niet herkenbaar.

'Moeilijk alle bushokjes bewaken'

De gemeente neemt voorlopig geen maatregelen, zegt woordvoerder Erwin Stander. "Het bushokje aan de Ericalaan is ook vernield. We kunnen moeilijk alle bushokjes in de gemeente met camera's gaan bewaken. Bovendien zijn de hokjes eigendom van Exterion Media." Den Aantrekker wil dat de gemeente verantwoordelijk neemt. "Meerdere malen heb ik als antwoord gekregen: de verzekering betaalt de kosten. Fijn. Maar wie betaalt de premies die alsmaar stijgen? De rekening betalen wij samen." Hij irriteert zich mateloos aan de houding van de gemeente. "Eigendom of geen eigendom. Als er glas op het trottoir ligt en reizigers niet schuilen kunnen, is dat de verantwoordelijkheid van de gemeente."

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Ik ben echt klaar met dit kabinet
    Geef uw mening

    Ik ben echt klaar met dit kabinet

    Als alles volgens planning verloopt, gaan we in Nederland in maart 2021 weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat duurt dus nog bijna anderhalf jaar. Ondertussen is wel duidelijk geworden dat heel wat mensen in dit land ontevreden zijn, boos ook. Het huidige kabinet, Rutte III, lijkt vandaag de dag vooral druk met brandjes blussen, van woedende boeren tot boze docenten. Wordt het niet tijd voor een frisse wind? Of moet kabinet Rutte III de vier jaar vol maken?

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom