Volledig scherm
De overgang van het Bergs naar Halsters deel van de Halsterseweg. © Tonny Presser © 2017

Bewoners Halsterseweg vrezen voor ongelukken bij tweerichtingsfietspad

HALSTEREN - Bijna alle bewoners van de Halsterseweg Noord willen twee fietspaden, dus aan beide kanten van de weg, houden. Dat zegt Peter Tange namens de bewonersgroep.

De bewoners kwamen in september 2018 vrijwel allemaal samen. ,,Toen was er een presentatie. En bleek dat bijna alle bewoners voorstander zijn van twee eenrichtingsfietspaden”, zegt Peter Tange namens de bewoners.

Meer geluidsoverlast

Zij hebben verschillende redenen om te kiezen voor dit scenario. ,,Als er een dubbelzijdig fietspad komt, schuift de weg twee meter op richting de huizen. En de weg is nu al kort en smal. We zijn bang dat er dan meer geluidsoverlast komt. De gemeente zegt wel dat ze speciaal asfalt plaatsen, maar de motoren maken natuurlijk ook geluid.”

Quote

Als het fietspad dubbelzij­dig wordt, komen er geheid botsingen

Peter Tange, bewoner Halsterseweg Noord

Tange stelt dat de bewoners ook vrezen voor de veiligheid van fietsers als er een tweerichtingsfietspad komt. ,,Wij zien dat de jeugd hier ‘s ochtends met drie of vier man naast elkaar fietst. Dat worden dus geheid botsingen als ze dat blijven doen op dubbelzijdig pad. Als het fietspad dan aan de andere kant komt, moet ik straks twee keer oversteken. Als ik wegfiets en als ik weer terugkom. Van de week ging er iemand oversteken hier, dat duurde vier minuten.”

Stijging aantal parkeervakken

Er is ook wel een aantal bewoners dat liever een dubbelzijdig fietspad ziet. ,,Zo’n 20 procent schat ik”, aldus Tange. Het voordeel voor hen ligt dan vooral in de stijging van het aantal parkeerplaatsen.

Het overleg was tussen de partijen was goed, stelt ook hij. Net als de Dorpsraad en Fietsersbond. Maar ze kwamen er niet uit of het nu één tweerichtingsfietspad moet worden of twee eenrichtingsfietspaden. ,,Dus laat de politiek het maar beslissen”, besluit hij. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom