Vanwege 75 jaar bevrijding in steenbergen zijn om 16:00 uur 3 bevrijdingsbaniers onthuld door: Wilma Baartmans (loco-burgemeester), Angelo Somers (voorzitter werkgroep 75 jaar bevrijding) en Sandra Houtepen (platform kunst en cultuur steenbergen)
Volledig scherm
Vanwege 75 jaar bevrijding in steenbergen zijn om 16:00 uur 3 bevrijdingsbaniers onthuld door: Wilma Baartmans (loco-burgemeester), Angelo Somers (voorzitter werkgroep 75 jaar bevrijding) en Sandra Houtepen (platform kunst en cultuur steenbergen) © Iman Fase/Pix4profs

Bevrijdingsjaar Steenbergen bomvol activiteiten

Bevrijding 75 jaarSTEENBERGEN - Met de onthulling van drie banieren op de Grote Markt, trapt Steenbergen het bevrijdingsjaar af. Tot en met mei volgend jaar zijn er in alle kernen van de gemeente activiteiten. Zoals de herdenking van de vliegeniers Gibson & Warwick, donderdag in het stadspark.

Vijf jaar geleden, tijdens 70-jaar bevrijding, wapperden ze voor het eerst op de Grote Markt. De banieren Liberation, Mourning en The Battle. Oftewel vrijheid, rouw en het gevecht. Met afbeeldingen van het bevrijdingsmonument bij Welberg en de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom.

De onthulling van de vlaggen markeert de aftrapt van het Steenbergse bevrijdingsjaar. Met een bomvolprogramma, waarvan de herdenking van de vliegeniers Gibson & Warwick, die door geallieerd afweergeschut werd neergehaald, donderdag de eerstvolgende is. Scholieren van de Gummarusschool leggen in het stadspark een krans en krijgen op school uitleg over de bevrijding.

Vergissingsbombardement

Een bevrijding die nergens in West-Brabant zo dramatisch is verlopen. Na vijf weken zware strijd rond de Scheldemonding, rukken de Canadezen op richting Steenbergen. Met opnieuw hevige strijd bij Welberg. Waar dertig burgerdoden vallen en kapelaan Henri Kock op tragische wijze wordt vermoord door de Duitsers.

Ook de Gummaruskerk moet eraan geloven. Als Steenbergen dan eindelijk is bevrijd, gaat het 4 november in Dinteloord alsnog mis tijdens een vergissingsbombardement door de geallieerden op het dorp. Met ruim 50 doden en 80 gezinnen die alles kwijt zijn. ,,De Steenbergse bevrijding is een goedbedoelde mislukking”, zegt Angelo Somers, voorzitter werkgroep 75 jaar bevrijding.

Naast herdenkingen, staan er bevrijdingsconcerten, theatervoorstellingen, exposities en een bunkertour op het programma. Het merendeel van de activiteiten is in oktober en november.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom