Tijdens een eerdere open dag kijken bezoekers hun ogen uit in de gebedsruimte van de Ulu Moskee in Bergen op Zoom.
Volledig scherm
Tijdens een eerdere open dag kijken bezoekers hun ogen uit in de gebedsruimte van de Ulu Moskee in Bergen op Zoom. © TONNY PRESSER

Bestuur Bergse Ulu Moskee verbijsterd over uitspraken GBWP-raadslid Akkaya

Voorzitter Mehmet Okumus van de Ulu Moskee in Bergen op Zoom is 'verbijsterd' over uitspraken van Aydin Akkaya van GBWP. Reden voor het moskeebestuur  het gemeenteraadslid via burgemeester Frank Petter ter verantwoording te roepen.

DENK

Vorige maand schreef BN DeStem een verhaal over het werven van Turkse raadsleden in Bergen op Zoom door DENK in een poging een plaatselijke afdeling op te zetten.  Akkaya was een van de benaderden en stak zijn weerzin tegen de partij niet onder stoelen of banken. ,,Mochten ze een plaatselijke partij oprichten, dan benader ik de moskee en alle Turkse organisaties om ze ervan te weerhouden DENK te steunen." 

Verkeerde keelgat

Die uitspraak is het moskeebestuur in het verkeerde keelgat geschoten. ,,De heer Akkaya wekt met zijn uitspraken de suggestie dat wij als religieuze instelling stemadvies zouden geven aan de gemeenschap die gebruikmaakt van de Ulu Moskee en dat hij als politicus daar invloed op heeft. Wij ervaren deze uitspraken als ernstig beledigend naar het bestuur, de leden en de gemeenschap van de Ulu Moskee. Wij nemen nadrukkelijk afstand van deze uitspraken", zo schrijft Okumus in een brief aan BN DeStem. Een schrijven dat de bestuurder pas eind augustus wil toelichten, in verband met de vakantieperiode.

Scheiding kerk en staat

In de brief benadrukt Okumus dat Nederland een strikte scheiding tussen kerk en staat kent en dat 'wij ons als religieuze instelling verre weg houden van uitspraken van raadsleden en politieke partijen. De Ulu Moskee is in geen enkele vorm gepolitiseerd.' Hij vervolgt het schrijven met de opmerking dat burgemeester Frank Petter is benaderd om Akkaya aan te spreken op zijn uitspraken of via hem een verklaring te krijgen van het GBWP-raadslid.

Zowel Akkaya als Petter (via zijn woordvoerder) laat  weten dat er in augustus gesprekken volgen. Tot die tijd willen ze er weinig over kwijt. ,,Ik wacht het gesprek met de burgemeester af", zegt Akkaya. Ook benadrukt het GBWP-raadslid dat hij altijd bereid is tot een gesprek met het moskeebestuur. ,,Ik blijf bij wat ik eerder heb gezegd en doe daar niets aan af. En ik wil het moskeebestuur daar best tekst en uitleg over geven. Ik ben daar heel open en transparant in. Zoals ik dat altijd ben."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom