Gerard Fransen (op trap) en Wim Edens schrobben het Esperanto Monument schoon
Volledig scherm
Gerard Fransen (op trap) en Wim Edens schrobben het Esperanto Monument schoon © Mariëtte den Engelse

Bespiegelingen over Esperanto Monument Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Water en sop druipen van de wereldbol naar beneden. Gerard Fransen schrobt met een borstel de werelddelen op het Esperanto Monument weer tevoorschijn. Wim Edens poetst ondertussen het mos van de sokkel. De mannen hebben eer van hun werk. Het monument aan het Bolwerk knapt zichtbaar op.

Fransen en Edens zijn van de beeldenwacht in Bergen op Zoom. Die wacht bestaat in totaal uit zes mensen die gezamenlijk ongeveer honderd beelden in Bergen op Zoom onderhouden. Dat juist nu het Esperanto Monument onder handen wordt genomen is niet toevallig. Tijdens Kunsten in de Monumenten (KidM) in het weekeinde van 8 en 9 september neemt het monument een centrale plek in.

Kunstenaars

Gerard Fransen poetst de werelddelen weer tevoorschijn.
Volledig scherm
Gerard Fransen poetst de werelddelen weer tevoorschijn. © Mariëtte den Engelse

Het thema van KidM is dit jaar 'Europa'. De gemeente heeft vier kunstenaars van Arsis gevraagd rondom dat thema 'iets te doen' met het monument. Gerard Fransen is een van hen. Hij maakt niet alleen beelden schoon, maar is ook beeldend kunstenaar. Samen met kunstenaars Frits Sonnenberg, Addy van Kempen en Carla Stouthart is het idee ontstaan het monument om te bouwen tot een Esperanto Reflex Monument.

Spiegel

Het komt er op neer dat het huidige monument wordt ingepakt in dertig vierkante meter spiegel. Alleen de wereldbol blijft zichtbaar. ,,Het is een heel gedoe geweest. Er is geen een kant van het monument gelijk", vertelt Fransen. ,,We hebben mallen gemaakt en daarop worden de spiegels bevestigd." Maar daar blijft het niet bij. Het monument bestaat uit vijf hoeken, die ieder een werelddeel symboliseren. ,,Op elke hoek komt ook een spiegel die draait op de wind. Zo reflecteert het zonlicht in de spiegels op het monument."

Onthulling

De spiegels worden volgende week geplaatst, maar worden meteen afgedekt met zwart plastic. ,,De officiële onthulling is op 7 september. Tot die tijd moet het zo veel mogelijk een verrassing blijven", zegt Fransen. De onthulling markeert tevens de opening van het evenement Kunsten in de Monumenten. Ook wordt bij het monument op die dag de erfgoedprijs uitgereikt.

Voor de kunstenaars is het een bijzonder project. ,,Er zijn veel bespiegeling gemaakt voordat we tot dit ontwerp zijn gekomen", zegt Fransen. Het Esperanto Reflex Monument blijft minimaal vier weken staan. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom