Besluit Korenaere schuift op door 'gelijkspel'

Blijft wijkhuis De Korenaere in het centrum van Bergen op Zoom nou twee of toch vijf jaar langer open? Dat wordt pas in de loop van volgend jaar duidelijk. Door het ontbreken van GBWP-raadslid Paul Schut eindigde de stemming over het plan van CDA en BSD en Lijst Linssen om De Korenaere vijf jaar open te houden in een gelijkspel: 16 voor, 16 tegen. Dat betekent dat de politiek pas volgende maand de knoop doorhakt.

De gemeente Bergen op Zoom maakte onlangs bekend De Korenaere tot 2019 open te willen houden. In die tijd kan er volgens de gemeente goed onderzocht worden hoe het na die datum met het gebouw verder moet. Dat plan kan rekenen op de steun van coalitiepartijen GBWP, VVD en D66, maar oppositiepartijen CDA en BSD zien daar niets in. Die pleiten ervoor het wijkgebouw vijf jaar open te houden, tot 2022. Daarmee komt er volgens hen eindelijk rust voor de gebruikers en het personeel van Stichting Verenigde Wijkcentra, uitbater van de wijkaccommodaties. De coalitiepartijen vinden dat te lang. 

Ton Linssen probeerde beide kampen nog dichter bij elkaar te brengen door voor te stellen niet het gebouw, maar de activiteiten in het wijkhuis voor vijf jaar veilig te stellen in het Bergse centrum. ,,En praat dan met Stadlander over in welk gebouw dat zou kunnen." Volgens Linssen is niet het gebouw De Korenaere heilig, maar de functie. ,,Er is plek zat in het centrum." 

Dat trok wel de PvdA en GroenLinks over de streep, maar de de coalitie hield voet bij stuk. Barry Jacobs: ,,Zo wordt het alleen nog maar ingewikkelder." Ook wethouder Arjan van der Weegen ziet er weinig brood in. ,,Laten we nou eerst dat onderzoek afwachten." BSD-raadslid Louis van der Kallen noemde dat laf. ,,Als jullie het gewoon niet durven, lever dan je portefeuille in." Wethouders Van der Weegen en Yvonne Kammeijer kregen die avond meer felle kritiek om de oren. Alle partijen vinden dat het wijkhuizenbeleid namelijk geen schoonheidsprijs verdient. Het college zou door slechte communicatie en gebrek aan transparantie zelf oor veel onrust onder gebruikers en SVW-personeel hebben gezorgd. 

Lange tijd leek het er op dat de WijZijn Traversegroep de Bergse wijkhuizen over zou nemen. SVW zou failliet gaan en de ongeveer vijftien personeelsleden leken ontslagen te worden. WijZijn wilde geen SVW'ers overnemen. Later trok WijZijn zich echter terug en is er gekozen voor een doorstart van SVW, met behoud van het personeel. 

  1. Halsterse Christel Verbogt (20) is het gezicht van landelijke campagne voor gehandicapte kinderen

    Halsterse Christel Verbogt (20) is het gezicht van landelijke campagne voor gehandicapte kinderen

    HALSTEREN - De Halsterse Christel Verbogt (20) weet hoe het voelt: vanwege ziekte en een beperking niet volwaardig mee kunnen doen op school. Niet omdat ze er niet toe in staat was, maar omdat er letterlijk en figuurlijk drempels werden opgeworpen. Bovendien worden mensen in een rolstoel dikwijls niet voor vol aangezien, ervaart Christel die onder meer lijdt aan een aangeboren bindweefselziekte en maagverlamming.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom