Volledig scherm
Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom. © RAMON MANGOLD

Bergse VVD'er op de ‘reservebank’ vanwege illegale caravanstalling

UpdateBERGEN OP ZOOM - Burgemeester Frank Petter gaat onafhankelijk onderzoek doen naar de gang van zaken rond de illegale caravanstalling van VVD-fractieleider Rian Govers. Tijdens dit onderzoek moet Govers op de politieke ‘reservebank’.

Dat betekent dat zij formeel lid blijft van de gemeenteraad, maar zich politiek op geen enkele wijze uit. ,,Dat betekent ook dat zij niet aanwezig is bij vergaderingen”, aldus plaatsvervangend fractievoorzitter Joost Pals die de taken van Govers voorlopig oppakt. Na een urenlang beraad kwamen fractie en bestuur van de Bergse VVD vrijdagmiddag met een verklaring over de kwestie-Govers. 

De liberalen nemen ‘vooralsnog genoegen’ met de uitleg van Govers en zeggen haar te vertrouwen. Toch is volgens Pals onafhankelijk onderzoek nodig om te voorkomen ‘dat het beeld van onjuist handelen langer beklijft dan redelijk of rechtvaardig is’. De VVD hecht eraan dat alle feiten rond de stalling op het agrarische bedrijf van Govers boven tafel komen. Tegelijkertijd bevestigt Pals de bewering van Govers dat zowel de VVD als de burgemeester en de fractievoorzitters in de gemeenteraad al in 2018 op de hoogte zijn gebracht van wat er speelde rond de caravanstalling.

Advies van de burgemeester

,,Govers heeft toen ook advies gekregen van de burgemeester en zijn afspraken gemaakt hoe hiermee om te gaan”, aldus Pals. Een afspraak was dat VVD-wethouder Barry Jacobs, verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, zich op geen enkele manier inhoudelijk zou bemoeien met de stallenkwestie. Jacobs bevestigt dat. ,,Want het mag nooit zo zijn dat een VVD-wethouder zich inlaat met een dossier waar de VVD-fractievoorzitter bij betrokken is.”

Op de vraag wat Petter moet onderzoeken als hij het dossier kennelijk goed kent, wijst Pals op de ontstane beeldvorming rond Govers. ,,Er moet helderheid komen. Als blijkt dat er niets is voorgevallen, moet het beeld uit de lucht. Rian is onschuldig tot het tegendeel is bewezen.” Govers zelf wilde vrijdag niet reageren.

Oppositiepartijen Lijst Linssen en PvdA ontkennen dat fractievoorzitters allang op de hoogte zijn. ,,Afgelopen dinsdag hoorden we er voor het eerst van. Govers meldde dat er artikel in BN DeStem zou verschijnen”, aldus PvdA-fractieleider Joey van Aken.

Coalitiepartij CDA vindt het goed dat Petter een feitenonderzoek verricht. Aydin Akkay van grootste coalitiepartij GBWP gaat de verklaring van de VVD bespreken in zijn fractie. Hij heeft de indruk dat het onderzoek kennelijk moet helpen om de negatieve beeldvorming weg te werken. Akkaya drong eerder deze week aan op spoedberaad binnen de coalitie vanwege het spervuur aan vragen en telefoontjes over de kwestie.

De burgemeester verwacht eind augustus klaar te zijn met het onderzoek. De resultaten worden op verzoek van de VVD in het openbaar besproken worden in de gemeenteraad.

VVD-fractieleider Rian Govers kwam deze week in opspraak nadat onderzoek door BN DeStem uitwees dat zij samen met haar man al jarenlang een illegale caravanstalling runt. Het college bevestigde dat de stalling strijdig is met het bestemmingsplan.

Handhavers op het erf

Govers heeft tegenover fractie en bestuur aangegeven dat het agrarische bedrijf de bakens moest verzetten toen een grote afnemer van hun oesterzwamkwekerij financieel in nood kwam. De aandacht verlegde zich naar het stallen van campers en caravans. In april 2018 stonden handhavers van de gemeente op het erf. Zij hadden hun twijfels of de stalling wel conform de toegestane regels was. 

De VVD-fractieleider voerde daarna overleg met gemeentelijke instanties om tot een oplossing te komen voor de stalling. Govers stelt dat haar raadslidmaatschap daarbij geen rol speelde. Het college bevestigde deze week dat de caravanstalling in strijd is met het bestemmingsplan. Wethouder Annette Stinenbosch wil wel meewerken aan legalisering.

Govers is sinds mei 2018 fractievoorzitter. Daaraan ging een machtsstrijd binnen de fractie vooraf. Govers eiste met steun van twee fractiegenoten het voorzitterschap op ten koste van oudgediende Gertjan Huismans. Het leidde tot een scheuring van de fractie.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom