Volledig scherm
© ANP/Koen van Weel

Bergse school stuurt stuntende vuurwerkleerlingen weg

BERGEN OP ZOOM - Drie leerlingen van 't Rijks in Bergen op Zoom mogen niet meer op school komen omdat ze er vuurwerk hebben afgestoken en dat filmden. Rector Leon de Rond neemt de zaak hoog op: ,,Ontoelaatbaar. Dit waren geen rotjes, maar explosieven.”

Alle ouders en verzorgers van de ongeveer 2.500 leerlingen zijn middels een brief over de kwestie geïnformeerd. De drie betrokken jongeren staken maandag op het plein knalvuurwerk af en filmden dat met hun mobieltjes. 

Gevaar

Volgens rector De Rond brachten ze daarmee de veiligheid van medeleerlingen in gevaar.  ,,Dat kunnen en willen wij niet tolereren. Nooit. Sommigen doen daar misschien wat lacherig over. Dit soort gestunt accepteren ze misschien in een voetbalstadion, maar wij hier niet. Wij zijn verantwoordelijk en beloven een veilige school met respect voor elkaar. Daar past zulk gedrag niet bij.”

Rector Leon de Rond: ‘Ontoelaatbaar.’
Volledig scherm
Rector Leon de Rond: ‘Ontoelaatbaar.’ © BN DeStem

De drie jongeren, over wie De Rond dinsdagavond desgevraagd vanwege hun privacy geen nadere informatie gaf, zijn naar huis gestuurd en geschorst wegens ‘ontoelaatbaar gedrag'. Wat het bestuur van 't Rijks betreft, komen deze leerlingen niet meer terug. De scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo is een zogeheten verwijderingsprocedure begonnen. Daarin zijn onderwijsinspectie en de ouderraad betrokken.

Uitzonderlijk

In de achttien jaar dat Leon de Rond inmiddels rector is in Bergen op Zoom, heeft hij naar eigen zeggen één keer eerder een dergelijke maatregel getroffen. ,,Lang geleden. Het is uitzonderlijk. En het is een zware maatregel, dat besef ik. Maar hier worden willens en wetens grenzen overschreden. Dit is geen onschuldig vermaak.”

Quote

Een zware maatregel. Maar een terugkeer is absoluut ongewenst

Leon de Rond, rector ’t Rijks

Poll

Leerlingen wegsturen vanwege vuurwerk afsteken, is een prima maatregel

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
1986 stemmen

Voor het geschorste trio betekent dit wat de rector betreft dat ze niet meer terugkeren op ’t Rijks en daarom halverwege het opleidingsjaar een andere school moeten zien te vinden. ,,Een ernstige consequentie, heel naar, dat beseffen wij. Maar een terugkeer is absoluut ongewenst. Wel zullen wij de jongeren en hun ouders helpen bij het vinden van een andere school."

10 regels

’t Rijks vraagt in de brief aan ouders en verzorgers expliciet of ze de tien gedragsregels van de regionale scholengemeenschap nog eens met de jongeren willen doornemen en hen vragen hoe ze daarmee omgaan. Rector De Rond: ,,Zodat er geen misverstand bestaat over afspraken en wat bij ons wel of niet door de beugel kan.”

Gedragsregels 't Rijks

1. Je gaat respectvol om met je omgeving en met anderen. Je volgt de aanwijzingen van een medewerker van school altijd op.

2. Bij aankomst op school stal je fiets in één van de rekken van de fietsenstalling van jouw afdeling. Bromfietsen moeten worden gestald in de daarvoor bestemde stalling.

3. Zodra de bel is gegaan, ga je zo snel mogelijk naar de eerstvolgende les.

4. Waardevolle spullen bewaar je in je kluisje. Je jas hangt aan de kapstok of zit in je kluisje. Je hebt elke les je schoolboeken en andere schoolbenodigdheden bij je.

5. In het overblijf mag je eten en drinken; in de pauzes mag dit ook in de entree , de kluisjesruimtes en de foyer van het K&C gebouw. Eten, drinken en snoepen mag niet in de gangen of in het klaslokaal.

6. Je mobiele telefoon stop je in je tas of in het daarvoor bestemde bakje of zakje zodra je het klaslokaal binnengaat. Je docent bepaalt of je hem in de klas tijdens de les mag gebruiken. Mobiele telefoons moeten op “stil” staan.

7. Je maakt alleen beeld- of geluidsmateriaal als je daarvoor toestemming hebt gekregen van je docent.

8. Roken, het gebruik van alcohol of andere geestverruimende middelen zijn tijdens schooltijd, in de school en op het schoolterrein niet toegestaan. Je mag niet onder invloed van deze middelen op school zijn.

9. Tijdens de les let je goed op en toon je geen storend gedrag.

10. Je zorgt ervoor dat je het leer- en maakwerk voor de les die je gaat volgen in orde hebt.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom