Volledig scherm
Dit is het zogenaamde mysterieuze, eeuwenoude boek dat zou zijn gevonden tijdens de renovatie van het Markiezenhof in Bergen op Zoom. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Bergse raad roept wethouder Van der Weegen ter verantwoording over mediastunt Markiezenhof

BERGEN OP ZOOM - Veel partijen hebben grote moeite met de wijze waarop media zijn misleid om aandacht te vragen voor de  marketingcampagne rondom het Markiezenhof. Reden om wethouder Arjan van der Weegen tijdens de commissievergadering van maandag ter verantwoording op te roepen.

Woensdag bleek het mysterieuze ingemetselde en mogelijk eeuwenoude boek, dat een maand eerder zou gevonden zijn tijdens de renovatie van het stadspaleis, slechts een reclamestunt te zijn. 

Nepnieuws

Voorman Louis van der Kallen (BSD) heeft er geen goed woord voor over. ,,Het is misbruik maken een verhaal en de media. Het draait steeds meer om het effect in plaats van de inhoud. Een overheid dient eerlijker te zijn dan de paus. Eerlijk zijn is ook de hele waarheid, niet alleen stukjes. Ik vind dit gewoon niet kunnen." Ton Linssen van de gelijknamige Lijst is het roerend met hem eens. ,,Als overheid moet je geen nepnieuws in de wereld brengen, geen sprookjes of fabeltjes vertellen. Je krijgt het ook direct als een boemerang  terug. Maak het publiek niets wijs. We moeten stoppen met deze onzin." John Voets (Steunpunt Bergen op Zoom): ,,Ik vind dit niet kloppen en ze moeten zich hiervoor verantwoorden."

'Op verkeerde been gezet'

Coalitiepartij GroenLinks is dezelfde mening toegedaan. ,,Ik vind dit een beetje een vreemde situatie. Het draait hier om een vage grens tussen nepnieuws en een campagnevorm. Maar ik ben op het verkeerde been gezet. Ik wil hierover met de wethouder (Van der Weegen) spreken, ook over de ethische kant van de zaak. Want nepnieuws mag niet door de overheid naar buiten worden gebracht." Fractieleider Evert Weys wil, 'ook gezien de ontstane commotie',  in discussie met Van der Weegen. ,,Het is jammer dat het doel, het creëren van positieve aandacht, zo niet is bereikt. Daar moeten we het samen toch een over hebben en hier lessen uit trekken. Je wilt toch niet te boek staan als fake-nieuws verspreider."

'Creatief bedacht'

VVD'er Gertjan Huismans stelt al direct het gevoel te hebben gehad dat het om een '1 april-grap' gaat. ,,Het is heel creatief bedacht en ik  heb er totaal geen probleem mee. Ik snap de ophef niet. En het gaat pas ten koste van je geloofwaardigheid als deze manier van promotie repeterend wordt." Carinne Elion (D66) steunt hem in die opvatting. Wel had ze liever gezien dat dit alleen een actie was van het Markiezenhof, dan nu in samenwerking met de gemeente. Ook vindt ze dat journalisten hun werk beter hadden moeten doen om te bezien of het wel echt waar was.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Modelbouwers Bergen op Zoom: ‘Elke aanslag is einde vereniging’
    PREMIUM

    Modelbou­wers Bergen op Zoom: ‘Elke aanslag is einde vereniging’

    BERGEN OP ZOOM - Elke belastingaanslag is het einde voor Modelspoorclub Bergen op Zoom. Dat wil Guust Hermans nog eens benadrukken nu duidelijk is geworden dat de vereniging geen aanslag voor reclamebelasting heeft gekregen van de gemeente, maar voor de ozb, de rioolheffing, waterschapsbelasting en voor de bijdrage aan het ondernemersfonds voor het winkelpand in de Fortuinstraat dat als clublokaal wordt gebruikt.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom