Volledig scherm
Gebouw T in Bergen op Zoom Foto Google streetview © Google Maps

Bergse poppodium Gebouw-T heeft jaarlijks 1,5 ton extra subsidie nodig

BERGEN OP ZOOM - De extra subsidie van 150.000 euro die Gebouw-T jaarlijks tot en met 2020 van de gemeente Bergen op Zoom krijgt, is structureel nodig om het poppodium gezond te houden.  Mocht de gemeenteraad daar niets voor voelen, dan dienen de commerciële mogelijkheden van Gebouw-T ruimer gemaakt te worden. Dat is de kern van een voorstel dat wethouder Arjan van der Weegen halverwege volgend jaar voorlegt.

Sinds 2016 ontvangt het poppodium bovenop de reguliere subsidie van 226.000 euro 1,5 ton extra. Voorwaarde van de gemeenteraad destijds daarmee in te stemmen is dat de directie van Gebouw-T verbeteringen doorvoert om de exploitatie gezond te maken. Volgens zakelijk leider Gert-Jan de Koster is er de afgelopen jaren het nodige gebeurd. ,,Het aantal businessclub leden is fors gegroeid. Dit jaar verwachten we een verdere toename van het aantal leden. Ook op het gebied van sponsoring hebben we de nodige resultaten geboekt." 

Quote

Als je nu 15 minuten op de stoelen zit, dan word je daar vrij krakkemik­kig van. Via beter meubilair hopen we dat mensen langer blijven

Gert-Jan de Koster, Zakelijk leider Gebouw-T

Zo is er een sponsordeal gesloten met de Rabobank voor dit en volgend jaar. De tapinstallatie is geautomatiseerd zodat er effectiever getapt wordt en zijn via andere organisaties subsidies binnengehaald.  Bovendien komt er moderner meubilair en wordt de sfeer in het cafégedeelte verbeterd. ,,Als je nu 15 minuten op de stoelen zit, dan word je daar vrij krakkemikkig van.  Via beter meubilair hopen we dat mensen langer blijven."

Grenzen in zicht

De Koster merkt dat, binnen de mogelijkheden die het poppodium heeft,  de grenzen aan wat mogelijk is om extra inkomsten de genereren zoetjes aan zijn bereikt. ,,Als je ons afzet ten opzichte van andere poppodia, dan doen we het heel goed. We hebben een klein team en we halen al heel veel uit de markt. Alles staat in het teken van het werken naar een duurzame exploitatie, het zijn van een gezonde organisatie."

Commerciële activiteiten

Om die gezonde club te zijn en blijven is de extra 150.000 euro noodzakelijk. In de vorm van extra subsidie of het verruimen van de mogelijkheden van de gebruikersvergunning. ,,Nu mogen we bijvoorbeeld geen bruiloften of dergelijke houden. Dat staat onze vergunning niet toe.  Als daar wel ruimte voor komt, dan kun je met commerciële activiteiten extra inkomsten binnen halen."

Nadelen

De zakelijk leider staat daar echter niet direct om te springen. Omdat er is zijn ogen nadelen aan kleven. ,,Ik weet niet of dit de juiste oplossing is in Bergen op Zoom. Nu hebben we een goede relatie met de reguliere horeca, werken we vaak samen.  Als je je op hun terrein gaat begeven, kun je die relatie  onder druk zetten. Het is ook een fundamentele keuze die voorligt, want het raakt aan de kern van welke club we nu zijn. Maar ik ga daar niet over. Het is aan de gemeenteraad daar een keuze in te maken."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom