Volledig scherm
PREMIUM
Het voormalig wijkcentrum is verkocht, kunstenaars raken dakloos. © Google Streetview

Bergse kunstenaars dakloos, voormalig wijkgebouw verkocht

BERGEN OP ZOOM - Dakloos. De kunstenaars die ateliers hebben in het voormalige wijkcentrum aan de Kometenlaan in Bergen op Zoom staan binnenkort op straat. Het pand is verkocht. Er komen twintig zorgwoningen op die plek.

Quote

We moeten voor de zomer weg. Maar dat kan ook sneller gaan

Maarten van 't Hof, Stichting Kunstwerk

Jaren stond het complex leeg. De kunstenaars mochten er sinds 2014 ‘om niet’ gebruik van maken. Officieel is Stichting Kunstwerk de hoofdgebruiker. En die verhuurt voor luttele bedragen van 75 a 100 euro zestien ateliers aan kunstenaars die zijn aangesloten bij de Stichting Arsis kunst en sociëteit. Maar niet alleen die kunstenaars staan op straat. Ook Theatergroep Rotonde is de pineut en fotoclub Fixed Focus.  In het gebouw waren ook repetities voor Shakespeare Verliefd van de Vierschaar. En de kunstwerken voor het project Lage Landen worden er gestald en beoordeeld door de jury. 

 1. Ik shop mijn kerstinkopen lokaal
  Geef uw mening

  Ik shop mijn kerstinko­pen lokaal

  Kerst staat voor de deur, en hoewel in veel gezinnen Sinterklaas al is langs geweest, liggen er naar verwachting over ruim een week toch ook weer cadeautjes onder de kerstboom bij veel Nederlandse huishoudens. Goed nieuws voor winkeliers zou je denken, maar met de kleine middenstand gaat het helemaal niet goed. Vooral buiten de grote steden zou bij een op de drie kleinere winkeliers die bijvoorbeeld kleding, speelgoed of boeken verkopen, sprake zijn van stille armoede.
 1. John uit Roosendaal liep trauma's op tijdens zijn politiewerk: ‘Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang’
  PREMIUM
  PTSS

  John uit Roosendaal liep trauma's op tijdens zijn politie­werk: ‘Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang’

  MURCIA - Daar zit je dan. In Zuid Spanje. Amper 51 jaar oud en door een chronische complexe posttraumatisch-stressstoornis genoodzaakt al je schepen achter je te verbranden. PTSS. De diagnose voelde voor Roosendaler John Luijsterburg als een bevrijding èn als een vonnis. Zijn ziektebeeld is zo heftig, dat alleen een prikkelvrije omgeving ver van alles dat hij ooit heeft gezien en meegemaakt het leven een beetje leefbaar maakt. “Sommige oud-collega’s zeggen smalend dat ik hier elke dag vakantie vier. Ik zou alles inleveren om weer gezond terug te kunnen. De realiteit? Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang.”
 2. Recordaantal fluitketelschuivers op de ijsbaan in Hoogerheide
  video

  Recordaan­tal fluitketel­schui­vers op de ijsbaan in Hoogerhei­de

  HOOGERHEIDE - Een heerlijk woord is het: fluitketelschuiven. Qua woordwaarde (46 punten!) laat het bij Scrabble het vergelijkbare curlen (16 punten) ver achter zich. Maar die sport heeft dan wél weer een Olympische status. In Hoogerheide is het fluitketelschuiven in elk geval erg populair. Maar liefst 17 teams verzamelen zich zaterdag op de ijsbaan voor de strijd om de derde fluitketelschuivenbokaal. ,,Een recordaantal deelnemers’', zegt Bram Beening van de organisatie.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom