Volledig scherm
Een Cubicco-demonstratiewoning zoals die tijdelijk in Roosendaal kwam te staan. © Edmund Messerschmidt / Het Fotob

Bergse kritiek op ‘forse’ lening
aan nu failliete Cubicco BV

BERGEN OP ZOOM - Is de gemeente voor een kwart miljoen euro gedupeerd door het faillissement van Cubicco BV, dat de huizenmarkt op zou gaan met tiny houses? Raadslid Louis van der Kallen (BSD) vreest van wel.

Opstartbonus

BSD-raadlid Van der Kallen krijgt op kritische vragen over de lening aan het inmiddels failliet verklaarde Cubicco te horen dat drie jaar geleden een bedrag van 250.000 euro naar dit bedrijf ging. Een opstartbonus van de NV Aangenaam Bergen op Zoom. Dat had vertrouwen in directeur grootaandeelhouder Randy Riteco die met  Cubicco kleine, duurzame prefab-appartementen op de markt zou gaan brengen.

Volledig scherm
Louis van der Kallen: 'Kritisch blijven.’ © peter van trijen/pix4profs

Deze zouden gebouwd gaan worden in de voormalige Timmerfabriek Klaassen en mogelijk tientallen banen opleveren. Een positief perspectief in een tijd dat Philip Morris de deuren sloot. Maar het Cubicco-project kwam - zoals BN DeStem uitgebreid meldde -  niet van de grond zoals voorgesteld. 

‘Achterste mem’

Uit het stimuleringspotje ging een zogeheten achtergestelde lening van een kwart miljoen euro naar Cubicco, zo wordt nu duidelijk. Van der Kallen: ,,Dan hang je bij een faillissement aan de achterste mem omdat andere schuldeisers voorgaan. Uit de antwoorden van wethouder Stinenbosch blijkt op geen enkele wijzer hoeveel dit de gemeenschap gaat kosten. Ik vrees meer dan 2 ton.” 

De NV Aangenaam Bergen op Zoom is niet verplicht publieke verantwoording af te leggen over dit soort leningen, maar opereert met gemeentelijk geld, voornamelijk uit grondverkoop. Reden waarom Van der Kallen bij wethouder Annette Stinenbosch (financiën) aanklopte: ,,Want ik vind dit echt veel voor een armlastige gemeente.”

Quote

Bij een stimule­rings­pro­ject hoort enig risico, maar ook zorgvuldig beheer

Louis van der Kallen, raadslid BSD

Checken

Cubicco verkreeg de lening met een onderpand, een demonstratiewoning die destijds volgens directeur Riteco was getaxeerd op 125.000 euro. De afgesproken rente was 6,95 procent. Volgens de gemeente zijn er gedurende de looptijd rentebetalingen gedaan. Hoe vaak, blijkt niet uit de beantwoording van de raadsvragen, evenmin of iets van die geleende kwart miljoen is afgelost.

,,Daar wil ik dus meer over weten”, is Van der Kallen argwanend. ,,De gemeente behoort te checken wat met dat bedrag is gedaan. Bij een stimuleringsproject hoort enig risico, maar ook zorgvuldig beheer.” De curator is nog bezig met de afwerking van het Cubicco-faillissement dat werd aangevraagd door vijf schuldeisers die samen ruim 2 miljoen euro verlies zeggen te hebben. Het totale schuldbedrag bedraagt minstens het dubbele, gaf de curator aan.

  1. Rechtszaak vermoorde loodgieter: Verdachte zwaait lachend naar moeder op tribune, achter de nabestaanden
    teruglezen

    Rechtszaak vermoorde loodgieter: Verdachte zwaait lachend naar moeder op tribune, achter de nabestaan­den

    BREDA/STEENBERGEN - De politie heeft nieuw bewijs in het onderzoek naar de vermissing op 2 juni 2019 van de Belgische loodgieter Johan van der Heyden. Een van de verdachten, een 18-jarige vrouw uit Steenbergen, heeft een belastende verklaring afgelegd over de rol van drie medeverdachten onder wie haar 39-jarige moeder en de (hoofd)verdachten Wanda van R. en haar partner Nicky S. Volg de rechtszaak live hieronder via Twitter.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom