Volledig scherm
De gemeente heeft een paar telefoontjes gehad over de kleur. Maar groen is de oorspronkelijke kleur. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Bergse fontein is terug: ‘nee, de kleur is geen 1 aprilgrap’

BERGEN OP ZOOM - Nee, de kleur is echt geen 1 aprilgrap. De fontein aan de Burgemeester Stulemeijerlaan in Bergen op Zoom heeft nu echt een groene kleur. Net als vroeger.

Het bijzondere gevaarte is gisteren teruggeplaatst, nadat het maanden geleden is verwijderd voor een flinke opknapbeurt. De afgelopen maanden is er dan ook hard gewerkt aan de fontein en dat is direct te zien. De plaatsing op 1 april in combinatie met de bijzondere kleur, leverde dan ook direct een aantal telefoontjes op naar de gemeente. ,,De opvallende kleur groen is de oorspronkelijke kleur”, legt gemeentewoordvoerder Erwin Stander uit. ,,En die is vastgesteld door de Welstandsmonumentencommissie.” Dus nee, dat hoort zo.

Binnenkort spuit de fontein water

Volledig scherm
Zo zag de fontein er voor de opknapbeurt uit. © Chris van Klinken / Pix4Profs

De neogotische fontein is bijna een jaar geleden van zijn sokkel gehaald. Het Rijksmonument was flink verwaarloosd. Spuiten deed de fontein ook al lang niet meer. De gemeente Bergen op Zoom trok daarom een bedrag van 250.000 euro uit voor een flinke opknapbeurt. Tijd voor groot onderhoud. Het ornament zelf is gerestaureerd door smederij Oldenhave in Vorden. Het is eerst helemaal schoongemaakt en daarna is bekeken welke onderdelen ontbraken. Die zijn vervolgens met precisie hersteld.

Ook het watersysteem is in de afgelopen maanden vervangen. In oktober is er bijvoorbeeld een grote, betonnen bak in het plantsoen geplaatst. De nieuwe waterput voor de fontein. Binnen korte tijd moet de fontein door het nieuwe systeem weer water kunnen spuiten.

Opvallende details

De fontein is in 1914 vervaardigd door de in Bergen op Zoom geboren kunstsmid Janus Dingemans. Oorspronkelijk stond het monument aan het Pastoor Joorenplein. Maar toen het Heilig Hartbeeld daar in 1922 werd geplaatst, is de fontein verhuisd naar zijn huidige locatie.

Het ornament is grotendeels gemaakt van smeedijzer, maar er is ook brons en aluminium in verwerkt. De fontein kent vele opvallende onderdelen, zoals kikkers, gevleugelde draken, honden- en vogelkopjes. Details, die de achteloze automobilist die er dagelijks langs komt misschien niet eens zijn opgevallen.

De afgelopen tijd stond het plantsoen leeg. Maar nu is het weer gevuld. Om de fontein oogt het nu nog wat kaal. De bestrating is de afgelopen tijd al wel aangepast en binnenkort vult de gemeente het pleintje ook met groen.

Het is niet de eerste keer dat de fontein groot onderhoud krijgt. Dat gebeurde ook al eens in 1972. Toen verkeerde het smeedwerk in slechte staat. In 1992 is de fontein weer opgeknapt en dat gebeurde ook in 2004, al ging het toen om klein onderhoud.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom