BSD-raadslid Piet van den Kieboom.
Volledig scherm
BSD-raadslid Piet van den Kieboom. © Robert van den Berge

Bergse burgemeester Frank Petter: 'Integer gehandeld bij bouwkavels Fort de Roverweg in Halsteren'

BERGEN OP ZOOM - Het Bergse college van B en W en ambtenaren hebben integer gehandeld bij het voorstel om vier bouwpercelen te creëren aan de Langstraat/Fort de Roverweg in Halsteren. Dat concludeert burgemeester Frank Petter naar aanleiding van een onderzoek dat hij heeft uitgevoerd naar de kwestie. Wel constateert hij dat er ongelijkheid tussen burgers is ontstaan. Reden om zaken voortaan anders te regelen.

Helmig

Directe aanleiding voor het onderzoek waren vermoedens van BSD-raadslid Piet van den Kieboom dat een en ander niet in de haak is. Daarbij draait het om twee van de vier percelen. Die komen op gemeentelijke grond en zijn al toegewezen aan twee kopers. Die zijn door makelaar Helmig aangeleverd. Van den Kieboom vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente nooit openbaar heeft gemaakt dat de bouwpercelen te koop zijn. En de makelaar eigenlijk heeft bepaald wie wel of niet in aanmerking komt voor de kavels. Hierdoor hebben niet alle inwoners dezelfde kans gekregen om de gronden te bemachtigen. 

Geen beleid

Petter komt tot de conclusie dat dat laatste inderdaad zo is. Maar daarmee zijn in zijn optiek geen regels of wetten overtreden. ,,Ik heb geconstateerd dat er geen beleid op dit terrein is. Nergens is formeel vastgelegd hoe het college dient te handelen bij de verkoop van gemeentelijke percelen of gemeentelijk vastgoed. Hierdoor is er geen sprake van rechtsongelijkheid." Het feit dat de kandidaten zich via Helmig hebben gemeld bij de gemeente doet daar volgens de burgemeester niets aan af. De makelaar is daar zelf ook niet beter van geworden. Omdat de gemeente niet via hem een zoekopdracht heeft uitgezet, krijgt Helmig geen vergoeding.

De burgervader geeft wel toe dat er ongelijkheid is ontstaan tussen burgers. Een aantal van hen wist wel van de op stapel staande grondverkoop, de rest van de inwoners niet. ,,Om te voorkomen dat een dergelijk ongelijk informatieniveau zich nog een keer kan voordoen, heeft het college al toegezegd dat in voorkomend geval het te koop komen via de Stadsmakelaar (behoort tot de gemeente, HvI) bekendgemaakt wordt."

Gemeenteraad

Al met al vindt Petter dat zowel B en W als ambtenaren niet onzorgvuldig hebben gehandeld en dat er evenmin aanwijzingen zijn dat integriteits- en/of gedragsregels zijn overtreden. Een nader (integriteits)onderzoek is niet nodig en op 21 september kan de gemeenteraad het voorstel alsnog behandelen.

Van den Kieboom is des duivels.  ,,Ik vind de beantwoording en het onderzoek van Petter volstrekt onvoldoende. Het stuk zit vol tegenstrijdigheden en roept bij mij heel veel nieuwe vragen op." Het BSD-raadslid wil een jurist inschakelen en vindt dat het voorstel deze maand zeker niet in de gemeenteraad kan worden behandeld. ,,Ik vind dit buitengewoon ernstig. Dit kan echt niet."  

Hier het volledige antwoord van Petter aan de gemeenteraad over de kwestie

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom