Volledig scherm
© Thinkstock

Bergse bioscoop zorgt voor goed filmjaar West-Brabant

BERGEN OP ZOOM - De bioscoop in Bergen op Zoom trok in 2016 veel meer bezoekers dan het jaar daarvoor. Dat heeft alles te maken met de opening van cinema Kiek in de Pot, afgelopen juli. "Hierdoor steeg het aantal bezoekers in Bergen met 93 procent in vergelijking met 2015.

Een prima score, zeker als je bedenkt dat we het eerste half jaar van 2015 nog in de oude bios aan de Potterstraat zaten", aldus eigenaar Carlo Lambregts. Kiek in de Pot telt meer en grotere zalen en volgens Lambregts speelt nieuwsgierigheid ook een rol.

"Mensen willen zien hoe het eruit ziet. Met name vlak na de opening liep het storm, maar we mogen nog steeds niet klagen." Absolute cijfers geeft de bioscoopeigenaar overigens niet. "Dat doe ik eigenlijk nooit, dat is ook een landelijke afspraak, alhoewel niet iedereen zich eraan houdt."

Zijn andere twee bioscopen, City in Roosendaal en Cine-Service in Etten-Leur, kregen vorig jaar minder publiek over de vloer. In beide steden ging het aantal bezoekers met 9 procent achteruit. "Het is een vertekend beeld aangezien een groot deel van de kerstvakantie 2015/2016 onder 2015 viel. En juist in die vakantie gaan veel mensen naar de film. Als die ene week wel onder 2016 zou vallen, scheelde het bijna niks. Roosendaal en Etten-Leur zijn dan ook stabiel, ze liepen net zo goed als in 2015", stelt Lambregts.

De opening van die andere nieuwe filmzaal in West-Brabant, Kinepolis in Breda, heeft volgens Lambregts gevolgen gehad voor minder bezoek aan bioscopen in de buurt. "Etten-Leur heeft daar mee te maken, maar ik denk vooral de concurrentie in Breda zelf."

Door het succes in Bergen op Zoom heeft Lambregts ook plannen voor een nieuw filmcomplex in Roosendaal. "We zien nu hoeveel het scheelt. We gaan volgende week weer in gesprek met de gemeente over de uitwerking van onze plannen." De oude bios in Bergen op Zoom (Potterstraat) staat nog steeds te koop. "Al een half jaar. Het is wel zo dat er de laatste tijd meer bezichtigingen zijn, dus ik heb goede hoop. Ik denk dat het pand wordt verbouwd tot appartementencomplex."

De filmklapper van 2016 was ook in West-Brabant Bridget Jones's Baby. Ook familiefilms als Finding Dorry en Huisdiergeheimen trokken veel publiek. Landelijk steeg het bioscoopbezoek met 3,7 procent.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom