Volledig scherm
Fietsen in de binnenstad is sinds kort (tijdelijk) toegestaan. Binnenkort evalueert de gemeente dat pilotproject. © Majda Ouhajji

Bergse binnenstad alleen nog toegankelijk voor wie er echt moet zijn

BERGEN OP ZOOM - Het voetgangersgebied in de Bergse binnenstad tussen 12.00 en 17.30 uur op slot voor alle voertuigen. Dat is wat bewoners, bezoekers en ondernemers willen. 

Fietsers zijn dan alleen nog te gast. Een camerasysteem moet, net als in Roosendaal, buiten die tijd afrekenen met bromfietsers en automobilisten die door het centrum scheuren. Voor het eind van het jaar moet er een plan liggen.

Toegankelijkheid vs. overlast

Quote

Gooi het voetgan­gers­ge­bied, zoals de Zuivel­straat en Sint Jo­sephstraat, tussen 12.00 en 17.30 uur op slot voor alle voertuigen.

klankbordgroep

Het blijft een enorme uitdaging. Hoe hou je de Bergse binnenstad toegankelijk voor winkelend publiek, bewoners en ondernemers én zorg je tegelijkertijd voor zo min mogelijk overlast. Dat vraagt om een oplossing die voor fietsers, voetgangers, bromfietsers en automobilisten in een oogopslag duidelijk is. 

Over de oplossing zitten bewoners, ondernemers en het winkelend publiek op één lijn, blijkt na een nieuwe klankbordsessie in het stadhuis. Gooi het voetgangersgebied, zoals de Zuivelstraat en Sint Josephstraat, tussen 12.00 en 17.30 uur op slot voor alle voertuigen. En laat alleen fietsers stapvoets toe. Maar zorg dan wel voor een fatsoenlijk fietsparkeerbeleid, klonk er. 

Boetes na betrappen op camera

Een camerasysteem dat boetes uitdeelt, moet vervolgens zorgen dat de binnenstad in de avond, nacht en ochtend alleen toegankelijk is voor bestemmingsverkeer. Op die manier denkt de klankbordgroep overlast van brommers, scooters en auto's tegen te gaan. Het heeft daarbij gekeken naar de ervaringen in Roosendaal. ,,Daar kan het", zegt Piet Bruys van de Fietsersbond. 

Quote

In Roosendaal kan het ook

Piet Bruys, Fietsersbond

Concrete oplossingen volgen later, vertelt gemeentelijk projectleider Remko van der Borght. ,,Het is fijn dat de verschillende gebruikers het in grote lijnen met elkaar eens zijn als het gaat om de wensen rondom het nieuwe verkeersbeleid." 

‘Het is een hele puzzel’

Wat nog niet meteen wil zeggen dat de oplossing op tafel ligt. ,,Het is een hele puzzel. Belangrijk is dat we straks een verkeersregime op tafel hebben liggen dat voor alle gebruikers duidelijk is. Zonder dat je mensen teveel beperkingen oplegt. Maar wat wel de kwaliteit in de binnenstad verbetert." Volgens Piet Bruys staat of valt dat bij handhaving. ,,Het is een opvoedkwestie."

Quote

Straks een verkeersre­gime zonder dat je mensen teveel beperkin­gen oplegt

Piet Bruys, Fietsersbond

Uit de klankbordsessies volgen dit najaar nog twee scenario's. Die wil Van der Borght terugkoppelen naar alle gebruikers, zodat nog dit jaar een besluit valt over het nieuwe verkeersregime.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom