Volledig scherm
© Chris van Klinken/Pix4Profs

Bergse Anna houdt crowdfunding voor training van haar hulphond Bruno

BERGEN OP ZOOM - Anna Radosz uit Bergen op Zoom houdt een inzamelactie om de opleiding van haar 8 maanden oude assistentiehond Bruno te kunnen betalen. De kosten daarvan (20.900 euro) worden niet vergoed door de zorgverzekering.

Anna is 40 jaar en worstelt zowel met fysieke als psychische klachten als gevolg acute leukemie in haar jeugd en ervaringen met misbruik en agressie. Ze heeft onder meer last van angstaanvallen en leidt daardoor een sociaal geïsoleerd leven. Haar echtgenoot Marcin moet haar bij zowat alles wat ze onderneemt, helpen en begeleiden. Een hond kan een deel van zijn zorg overnemen, maar dan moet die daarvoor wel worden getraind.

Een hulphond (niet hetzelfde als een blindengeleidehond) wordt alleen vergoed voor mensen die doof zijn of blijvend ernstige lichamelijke functiebeperkingen hebben, laat zorgverzekeraar CZ weten. "Psychische aandoeningen spelen geen rol bij de beoordeling van medische dossiers, dat is wettelijk niet toegestaan”, zegt de woordvoerster.

Toch melden zich jaarlijks de Stichting Bultersmekke 250 mensen die graag een hulphond zouden hebben. “Negentig procent van hen krijgt geen hond omdat de opleiding niet vergoed wordt; zo’n 25 mensen krijgen het geld zelf bij elkaar via gemeente of sponsoren, een enkeling via de verzekeraar”, zegt medewerker Joep Mourits. Hij heeft bij Bultersmekke een proef met een crowdfundingprogramma opgezet waaraan zeven mensen in Nederland meedoen, onder wie Anna.

Bij Bultersmekke verzorgt een cursist een deel van de opleiding zelf, met hulp van instructeurs die 35 keer een dagdeel bij de mensen thuis komen trainen. “Dat leidt tot stabielere teams van baas en hond. Het is een vorm van therapie waarvoor langzamerhand steeds meer waardering komt vanuit de psychiatrische wereld. Een hond geeft getraumatiseerde mensen structuur en helpt bij het verwerken van emoties."

De gemeente Bergen op Zoom heeft maximaal 8.640 euro toegezegd vanuit de WMO voor de opleiding van Bruno. Bij Albert Heyn De Zeeland is in de maand februari een flessenbonactie voor Anna en haar Engelse Cocker Spaniel, die ze met sponsorgeld kon aanschaffen. "Het begin is er. Met de juiste training kan Bruno mij straks bijvoorbeeld op een rustige manier wakker maken als ik 's nachts herbelevingen heb. Of mensen 'blokken' als ik in de supermarkt ben, zodat ze niet te dicht bij me komen als ik iets uit het vriesvak pak of zo. Dan durf ik weer alleen boodschappen te doen!"

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom