Volledig scherm
Pia Douwes: 'Heerlijk, al die stemmen door elkaar heen!' © Simone Leonhartsberger

Bergs koor treedt op met Pia Douwes: 'Dit is super kicken'

BERGEN OP ZOOM - Theater Pia Douwes is musicalster, tv-actrice en ook nog mantelzorger. Ze komt naar Bergen op Zoom in haar favoriete rol: zangeres. CKB koor Musical4all uit Bergen op Zoom zingt mee.

Het idee voor de muziekvoorstelling Seasons, waarin Pia Douwes schittert, is afkomstig van pianist/orkestleider Max Smeets. Hij stelde eerder programma's samen waarin de afzonderlijke seizoenen centraal stonden. Zo zong Douwes vorig seizoen nog in A Midwinter's Tale.

Douwes: ,,Het leek hem een goed idee om alle seizoenen eens bij elkaar te brengen. Dat levert een heel ander soort avond op. Bij het winterseizoen vlocht ik daar gemakkelijker een rode draad met verhaallijn doorheen. Nu verandert de kleur en de sfeer voortdurend, maar we hebben besloten deze mooie potpourri de potpourri te behouden.

,,We starten met De Pastorale, van Rames Shaffy en Liesbeth List, wat aan het einde van de zomer/begin van de herfst is gesitueerd. Daarna begint de wind te waaien.

Harde werker

,,Het leuke van Seasons is dat het muzikaal voor ieder wat wils is. Zo kwam ik met het voorstel om Let It Go uit de Disney-film Frozen te zingen, typisch voor de winter, en bekend tot bij de jongste bezoekers. Max kwam met Lente van Boudewijn de Groot. Dat nummer kende ik niet, maar ik vind het heerlijk om soms iets Nederlandstalig te zingen. Dat doe ik veel te weinig."

Pia Douwes is internationaal vermaard als musicalactrice. Ze studeerde in Londen en Wenen en staat nog altijd veel op de planken, tot op Broadway in New York toe. In Nederland speelde ze in uiteenlopende musicals als Elisabeth, Chicago, Evita, Les Misérables en We Will Rock You. Bovendien was ze als actrice te zien in de tv-series Wilhelmina, Annie M.G. Smidt en Onderweg Naar Morgen.

,,Ik word nog steeds veel gevraagd. Daar ben ik blij mee. Seasons geeft me de kans te laten zien wat ik als zangeres te bieden heb. Ik wil alle stijlen beheersen: pop, jazz, blues, klassiek. Ik voel me in de eerste plaats zangeres. Ik doe al ruim dertig jaar musicals, maar dat is me overkomen. Dat had ik niet verwacht, en dat wil niet zeggen dat ik de rest niet meer graag zou zingen.

Hoogste tonen

,,Mijn stem is door de jaren heen alleen maar sterker geworden. Op mijn 53ste kan ik nog de hoogste tonen raken. Ik heb hard aan mijn stem gewerkt. Ik rook niet, drink niet en eet gezond. Dat vergt geen discipline, omdat ik me graag goed blijf voelen. Naast de zorg voor mijn ouders die ik op me neem ben ik ook een harde werker. Ik zou mezelf wel iets meer rust mogen gunnen."

De voorstellingen van Seasons zorgen voor Douwes voor een weerzien met musicalacteur Addo Kruizinga, die lang geleden met haar in Elisabeth speelde, de musical die deze zomer wederom als concertante wordt gespeeld op Paleis Soestdijk.

,,In Seasons zingen we weer een aantal duetten, doet Addo een mooi stuk uit Jesus Christ Superstar waar hij mee door België toerde, en ik zing nog eens Mijn Leven Is Van Mij uit Elisabeth. Dat nummer past in de lente.

,,Het blijft heerlijk om te zingen. Zoals ik het ook fantastisch vind om met die regionale koren te zingen. Die zijn steeds zo goed voorbereid. Vorig jaar dacht ik: jeetje, een koor, wat gaat dat worden? Inmiddels weet ik beter. Kijk, die solo's zingen lukt inmiddels wel. De uitdaging hier is om het samen te doen. Heerlijk, al die stemmen door elkaar heen!"

Volledig scherm
Repetitie Musical4All en Kir Royal met Max Smeets in Hofzaal Markiezenhof voor show met Pia Douwes. © Ans Goorden

Grande dame

Tijdens Seasons wordt er, naast de solisten Pia Douwes en Addo Kruizinga, ruim baan gemaakt voor regionale koren.

In De Maagd zijn dat twee koren: CKB koor Musical4all uit Bergen op Zoom en het dameskoor Kir Royal uit Sint-Annaland. Judith Worms, dirigent van het Bergse koor, is vereerd.

,,Hoe vaak krijg je de kans om samen te zingen met de grande dame van de musical? Dat is natuurlijk super kicken. Ieder koor doet twee nummers met Pia en Addo, de grande finale doen we gezamenlijk. Daarnaast zal ieder koor twee nummers uit zijn eigen repertoire brengen. We zingen straks nummers uit diverse musicals, variërend van Aïda, Grease tot Hair."

,,Muzikaal leider Max Smeets kwam onlangs al naar een repetitie. Ik vond het fascinerend hoe Max zijn mimiek gebruikt tijdens het dirigeren. Zo zorgde hij dat de inzetten goed waren en alles gelijk bleef gaan. Hij was superenthousiast. We kregen de keuze van de liedjes al voor de herfstvakantie, zodat we ons goed konden voorbereiden. We zingen straks alles uit het hoofd, want een musicalkoor met bladmuziek voor de neus ziet er niet uit

Pia Douwes en Addo Kruizinga in Seasons: morgen (20.00 uur) in Theater de Maagd, Bergen op Zoom.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom