Volledig scherm
De horeca Bergen op Zoom zit op slot, er is volgens onderzoekers geen plek meer voor nieuwe zaken. © Jan Van De Kasteele

Bergen op Zoom zit vol, er kan geen horeca meer bij

BERGEN OP ZOOM - De maat is vol. In Bergen op Zoom is tot 2022 geen plek meer voor nieuwe horecazaken. Die simpele maar duidelijke conclusie trekt adviesbureau Van Spronsen & Partners in een uitgebreid onderzoek naar het reilen en zeilen van de horeca in stad.

Gemeente, ondernemers Grote Markt  en de plaatselijke afdeling van Horeca Nederland hebben samen om dat onderzoek gevraagd. Het is klaar, maar nog niet gepubliceerd. BN DeStem wist beslag te leggen op een exemplaar. En daarin spreekt onderzoeker Guido Verschoor duidelijke taal: als er nog meer horeca bijkomt in Bergen op Zoom, gaan er bedrijven kopje onder. 

Het allesomvattende horecaonderzoek telt bijna 70 pagina's met cijfers, conclusies en aanbevelingen. De belangrijkste tip: de gemeente moet de regie pakken. En mag de komst van nieuwe bedrijven niet aan de markt overlaten. 

Antwoord

Het onderzoek komt niet zo maar uit de lucht vallen. De recente opening van grote nieuwe restaurants als Zusje en Watertuin, buiten het centrum, riep vragen op bij de gevestigde horeca. Wat kan er nou wel. En wat kan er niet. Dat wilden de vier partijen weten. Van Spronsen levert het antwoord. Het bureau is een autoriteit als het gaat om dit soort onderzoek.

De onderzoekers bekeken het totale horeca-aanbod in de stad, de cafees, de restaurant, de hotels, de fastfoodzaken. Vergeleken dat met het aantal inwoners, het aantal toeristische bezoekjes, de overnachtingen. En toetsten het aan vergelijkbare gemeenten, zoals Gouda en Hoorn. Maar keken ook naar Roosendaal, Breda, Goes. 

Overaanbod

Bergen op Zoom telt zo'n 175 horecazaken waarvan opvallend veel cafées, coffeecorners en zalen. Overaanbod, stellen de onderzoekers. Het aantal restaurants valt mee. Wel is er 'extreem hoog aandeel met Nederlands-Franse en Italiaanse keuken'.

Voor een gemeente als Bergen op Zoom zijn er verder veel lunchrooms, ijssalons, grillrooms en vooral te veel cafetaria's. En het aantal hotelkamers (afgezet naar het aantal banen in de gemeente) piekt. Alleen Breda komt nog enigzins in de buurt.

Politiek

Aanvankelijke conclusie op basis van al dit onderzoek: er is nog ruimte voor acht nieuwe horecazaken. Maar vervolgens constateerde Van Spronsen dat er in werkelijkheid tot 2022, want zover kijkt het onderzoek vooruit, nog maar een bedrijf kan bijkomen. Immers er zijn dit jaar nog zeven nieuwe horecainitiatieven gelanceerd. Sommige zijn al werkelijkheid zoals Oase in de Fortuinstraat, Brownies en Downies in de Zuivelstraat. Andere plannen zoals een nieuwe Van der Valk langs de snelweg en een La Place aan St. Josephplein zitten nog in de pen. ,,Per saldo resteert er nauwelijks ruimte.'' 

Het laatste woord is aan de politiek, zeggen de onderzoekers. Als er nog nieuwe horeca komt, moeten dat wel heel bijzondere concepten zijn. Pareltjes met een bovenregionale aantrekkingskracht. ,,Gedacht kan worden aan een sterrenrestaurant of een grootschalig multifunctioneel uitgaanscomplex.'' 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom

poll

Is legale wietteelt in Bergen op Zoom en Roosendaal wenselijk?

  • ja (48%)
  • nee (52%)
3251 stemmen