Volledig scherm
Lili en Howick © ANP

Bergen op Zoom wordt kinderpardongemeente

BERGEN OP ZOOM - Bergen op Zoom wordt een kinderpardongemeente. Met een nipte meerderheid heeft de gemeenteraad een motie van PvdA, SP, GroenLinks en Steunpunt Bergen op Zoom aangenomen.

Het gaat de partijen vooral om een signaal van humaniteit af te geven. Kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven, de taal spreken, moeten hier kunnen blijven. Die mogen volgens de indieners van de motie niet de dupe worden van de lange asielprocedures. 

Motie

De motie is een rechtstreeks gevolg van het getouwtrek om de  Armeense kinderen Howick en Lilly, die eerst wel en later toch niet  ons land moesten verlaten. ,,Ook in Bergen op Zoom zijn dit soort gevallen bekend", stelde PvdA'er Joey van Aken. ,,Kinderen die hier geworteld zijn, juichen voor het Nederlands elftal en Vastenavend vieren. Daar moeten we ruimhartig mee omgaan."

Volgens de SP zijn die kinderen al thuis in Bergen op Zoom en hoef je ze dus niet weg te sturen. VVD en Lijst Linssen stemden tegen de motie. ,,Als kinderpardongemeente geef je een slecht signaal af", meende Sander Siebelink (LL). ,,Je nodigt mensen uit hierheen te komen, in Nederland kun je wel blijven."

Burgervader

GBWP voelde mee met de indieners van de motie. ,,Maar het gaat er om hoe we het probleem oplossen", zei Evert Weijs. ,,Dat hoeft niet per se door verruiming van de kinderpardonregeling. Dat voorbeeld wordt wel genoemd in de motie. Het kan misschien ook door de procedures te veranderen." Ook het CDA had moeite met die suggestie in de motie, waarop de PvdA de zinsnede schrapte.

Burgemeester Frank Petter toonde zich een burgervader. ,,Ik word soms geconfronteerd met schrijnende gevallen en dan vind ik het ook moeilijk dat de wet strikt wordt toegepast", bekende hij. ,,De motie kan dienen als signaal van humaniteit."

Doordat GBWP-raadsleden Aydin Akkaya en Dyana Rommens als enige van hun fractie de motie steunden  werd deze aangenomen met 17 stemmen voor en 15 stemmen tegen. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom