Volledig scherm
© Thinkstock

Benodigd bedrag van 1,5 miljoen voor plan Brombeer Bergen op Zoom slaat in als een bom

BERGEN OP ZOOM - Alle politieke fracties in de gemeenteraad zijn zich rot geschrokken over wat aanleg van een nieuw woonwagenkamp aan de Antwerpsestraatweg in Bergen op Zoom kost. Voor Lijst Linssen, D66, VVD en GroenLinks is 1,55 miljoen steken in plan Brombeer bij voorbaat onbespreekbaar. Ook andere partijen hikken aan tegen de hoogte van het bedrag.

Absurd
,,Ik schrik hiervan en vind het echt absurd. Op deze manier gaan we toch niet acht huisvestingsplekken voor woonwagenbewoners subsidiëren? Wat mij betreft is dit onbespreekbaar", zegt fractievoorzitter Gertjan Huismans van de VVD. ,,Dan kunnen we dit bedrag beter steken in jongerenhuisvesting. Dat is een veel grotere doelgroep."

Voor Chris Moerkerken van D66 wordt het 'een redelijk eenvoudige discussie'. ,,Dit is niet verantwoord, dus dit gaan we niet doen." Coalitiegenoot GBWP is er evenmin over te spreken en vindt 'het een hele hoop geld'. ,,Voor ons is dat echter niet doorslaggevend voor een ja of nee, dat is het totaalplaatje", stelt GBWP-voorman Evert Weijs. ,,Maken we hiermee werk van het terugdringen van de wachtlijst? En zijn alternatieven in beeld? Als we dat op een rijtje hebben, dan moeten we hier eens heel goed over nadenken."

Geen hoerastemming
Bij het CDA heerst bepaald geen hoerastemming, stelt fractieleider Annette Stinenbosch. ,,Al vind ik deze inschatting qua kosten aan de lage kant. Het college schat in dat de kans op planschade nihil is. Ik waag dat te betwijfelen en vermoed dat de werkelijke kosten een stuk hoger uitpakken." Stinenbosch houdt B en W aan de eerdere inschatting die uitging van een kleine 1,3 miljoen euro. ,,Dat is wat mij betreft het maximale bedrag."

PvdA-er Sahin Ergec houdt zijn kruit nog droog en stelt dat hij het voorstel eerst met zijn fractie doorspreekt. Pas daarna komen de sociaal-democraten met een standpunt. Wel laat hij doorschemeren dat het gezien de hoogte van het bedrag 'een lastige' wordt. ,,Je moet je afvragen of 1,5 miljoen niet te veel van het goede is." Hij verwacht dat dit voorstel ook politiek gezien 'nog wel eens spannend' kan worden. ,,Als dit hem niet wordt, moet er gezocht worden naar alternatieven. Maar de wethouder heeft bij voorbaat aangegeven die niet meer te gaan zoeken voor de verkiezingen. Maar dan voert hij de wens van de raad niet uit."

Alternatieven
Voor Peter van den Ouden van GroenLinks is alternatieven zoeken nog de enige weg die de wethouder dient in te slaan. ,,Gezien dit schrikbarend hoge bedrag is wat mij betreft deze locatie niet heilig." Ton Linssen van Lijst Linssen stelt dat zijn fractie tegen is en blijft. ,,Wij willen het probleem van de lange wachtlijsten op de bestaande woonwagenkampjes oplossen door daar mee ruimte te maken."

Louis van der Kallen van de BSD kijkt met een andere bril naar het voorstel. Volgens hem rekenen B en W met een fictieve grondprijs, waardoor het plan zo duur uitvalt. ,,De prijs is voor ons geen reden het plan bij voorbaat af te schieten. Zeker als er geen alternatieve locaties zijn."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom