Volledig scherm
Wethouder Arjan van der Weegen. © CHRIS VAN KLINKEN

Bedreiger Bergse wethouder Van der Weegen vrijgesproken

BREDA - De Bredase rechter heeft René A. vrijgesproken van het met de dood bedreigen van wethouder Arjan van der Weegen van Bergen op Zoom. Volgens hem is er te weinig bewijs tegen de verdachte, omdat alles draait om de verklaring van slechts een getuige: VVD-raadslid Gertjan Huismans.

Van der Weegen heeft al langer te maken met bedreigingen aan zijn adres. Eind december, tijdens een gemeenteraadsvergadering, meldde A. zich bij de ingang van het stadhuis. Hij eiste direct te spreken met de wethouder, maar werd tegengehouden door een beveiliger. VVD-fractieleider Gertjan Huismans zag het gebeuren en ging met A. in gesprek. ,,Ook omdat ik Reneetje ken, hij is een oud-leerling van me. Ik trof hem in een zeer emotionele toestand en heb ongeveer een half uur met hem gesproken. Uiteindelijk is hij vertrokken", zei Huismans dinsdagmorgen.

'Ik kapot, dan Van der Weegen kapot'

A. liet tijdens het gesprek sms'jes zien die hij aan de wethouder had gestuurd. ,,Ik zei; Rene dat zijn bedreigingen. Hij zei daarop. Nee, dat zijn beloften. Daar schrok ik van." De advocaat van de verdachte  wilde weten wat zijn cliënt dan precies zou hebben gezet. ,,Ik kapot, dan Van der Weegen kapot? Heeft hij dat zo gezegd?" Dat beaamde Huismans. ,,Ook heeft hij geroepen dat hij de wethouder soortgelijke blessures zou bezorgen als hij zelf heeft opgelopen. En alleen nog in een rolstoel naar boven het stadhuis in kan gaan."

Grote tegenzin

De verklaring van Huismans komt op verzoek van de rechter. Die concludeerde, eind vorig jaar toen de eerste zitting was in deze zaak,  dat er door de VVD'er geen aangifte was gedaan. Zijn betoog was alleen opgenomen in een verklaring die door burgemeester Frank Petter is aangeleverd aan de politie.  Dat Huismans  nu wel aanwezig was, was met grote tegenzin. ,,Ik vind het niet gepast, ook omdat ik een publieke functie bekleed. Ik vind dat dit soort verklaringen onder nummer en niet onder naam uitgebracht moet worden."

De verdachte ontkende dat hij daadwerkelijk doodsbedreigingen had geuit. En als hij dat al had gedaan, dan was dat in een emotionele toestand. Reden voor zijn advocaat vrijspraak te vragen. De officier van Justitie eiste 24 dagen cel, waarvan 16 voorwaardelijk. Met een proeftijd van twee jaar. Ook zou er voor die periode een contactverbod moeten gelden, omdat uit het rapport van de reclassering blijkt dat de kans op herhaling groot is.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom