Basisschool Oost biedt dagbesteding aan kinderen met meervoudige beperking
BERGEN OP ZOOM - De Stichting Zorg Onderwijs Nu (ZON) opent 15 februari op Basisschool Oost een derde locatie waar kinderen met een meervoudige beperking dagopvang kunnen krijgen. Deze kinderen krijgen een eigen klas met eigen begeleiders.
Mariëtte den EngelseBron:BNDeStem
,,We delen geen onderwijs, wel een dak", zegt directeur Saskia van Loon van basisschool Oost. ,,En we creëren momenten waarop de kinderen elkaar ontmoeten, bijvoorbeeld bij het buitenspelen of bij een activiteit in de klas.”
Samen opgroeien
Doel is om kinderen met en zonder beperking samen op te laten groeien binnen de muren van een reguliere school. De ervaring van de stichting is dat kinderen met een beperking zich dan het best ontwikkelen. ,,Daarom vinden we het belangrijk dat er op steeds meer basisscholen opvang geboden wordt voor kinderen met een meervoudige beperking”, stelt Mirjam Geers van de Stichting Zon die dagbesteding biedt voor kinderen van 0 tot 13 jaar.
Op basisschool De Kreek startte in 2014 de eerste Zongroep, in 2019 volgde een groep op basisschool De Rode Schouw in Halsteren. Nu begint er 15 februari een klas op basisschool Oost waar ook kinderopvang Mamaloe is gevestigd. Hier kunnen kinderen terecht met een verstandelijke beperking en een vorm van autisme.
Kinderen met en zonder handicap kunnen zo spelend van elkaar leren
Mirjam Geers, Stichting Zon
Ze volgen dus niet het reguliere onderwijs, het zijn kinderen met een grote zorgvraag. ,,We bieden ontwikkelingsgerichte dagbesteding", verduidelijkt Geers. Het professionele team van de stichting bestaat uit pedagogisch begeleiders, een kinderverpleegkundige, een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een logopedist en een gedragsdeskundige. Zij worden ondersteund door vrijwilligers.
Zorg en onderwijs combineren
De stichting werkt nauw samen met de leerkrachten van de school en de begeleiders van kinderopvang Mamaloe. ,,Iedereen is enthousiast. Door de dagbesteding onder te brengen op een reguliere school kunnen kinderen met en zonder handicap spelend van elkaar leren. Zo wordt zorg en onderwijs gecombineerd.” Een zongroep telt maximaal vijf kinderen. ,,We beginnen op school Oost met een groep van drie kinderen, allemaal 5 jaar", vertelt Geers. Kinderen kunnen zich voor meerdere dagdelen inschrijven.
Verbouwing op school Oost voor Zongroep
School Oost heeft inpandig een verbouwing ondergaan om een eigen lokaal voor de Zongroep te maken. Voor de verbouwing heeft de stichting geld ontvangen van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) en de organisatie Handicap NL.
Wie meer wil weten over de Stichting Zon en de mogelijkheden voor dagbesteding kan een mail sturen naar mirjam@zorgonderwijsnu.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.