Volledig scherm
Kanopolo door leden van kanovereniging Zeewitoe in Bergen op Zoom. © peter van trijen/pix4profs

Bal- en watersport komen samen bij kanopolo

Een balsport zoals voetbal te saai? Niet genoeg uitdaging bij een gewone watersport? Voor wie echte spanning zoekt en geen watervrees heeft, is kanopolo een uitkomst.

André van Dijk (47) uit Woensdrecht leerde de kanopolosport kennen in Den Haag en introduceerde het in 1999 bij kanovereniging Zeewitoe in Bergen op Zoom. Een vaste trainingsdag hebben de zeven spelers van de club niet. In de zomer komen ze één of twee keer per week samen, in de winter alleen als het weer het toelaat.

Volledig scherm
Tijmen Molengraaf speelt al 17 jaar kanopolo. © Sandra Moerland

,,We zijn met een kleine club, dus vaak zoeken we met elkaar een avond uit waarop de meeste mensen kunnen. Vaak houden we een soort van winterstop, omdat we voornamelijk ’s avonds spelen. In het donker op het water is dat niet te doen. De kou valt vaak wel mee. Als het 5 graden is en er staat geen wind, kunnen we spelen. Maar als het waait, wordt het te koud”, legt André uit.

Volledig scherm
Volgens Wouter Buwalda bouw je met kanopolo een enorme conditie op. © Sandra Moerland

Kanopolo is precies wat de naam doet vermoeden: waterpolo, maar dan in een kano. In wedstrijdvorm wordt tegen andere teams gespeeld, vijf tegen vijf. Tijdens de training is het ieder voor zich. Het doel: de bal zo vaak mogelijk in het net zien te krijgen. Dat mag met je handen, maar je mag ook je peddels gebruiken. Het kan er nogal ruig aan toe gaan, zowel bij trainingen als tijdens wedstrijden. Een goede conditie is belangrijk, want het kanoën kost veel energie. Bang om nat te worden in het koude water van de Binnenschelde, zijn de spelers niet. Gemiddeld kiept een boot tijdens een wedstrijd minimaal één keer om. ,,Wie de bal heeft, mag door de andere spelers omver geduwd worden”, legt Wouter Buwalda (34) uit Bergen op Zoom uit. Hij stapte al jong in een kano en speelt inmiddels 15 jaar kanopolo. ,,Je bouwt er een enorme conditie mee op.”

Tijmen Molengraaf (31) uit Tholen is ook al een hele poos lid, zeventien jaar om precies te zijn. ,,Ik vond voetbal en watersport leuk. Dan kom je uit bij kanopolo: een mooie combinatie. Ik kanode al langer toen ik begon. Ik vind het heerlijk buiten te zijn en watersport in teamverband is heel vet. Ik houd van actie en we hebben het altijd gezellig met elkaar.”

De sport kent verschillende klassen, waaronder een instapklasse. Zo kunnen ook de onervaren spelers genieten van deze sensationele sport. ,,Het is een teamsport, die veel van je vraagt als persoon. Je moet samenwerken en er komt veel tactiek en techniek bij kijken”, vertel André.

,,We willen binnenkort gaan samenwerken met een andere vereniging, zodat we de niveaus kunnen verdelen. Dan kan iedereen op zijn eigen niveau op het water ballen. Dat maakt het leuker voor alle spelers.”

Meedoen?

Zeewitoe is op zoek naar nieuwe kanopoloërs om hun team te versterken. Enige ervaring met het kanoën is fijn, maar niet verplicht. De prijzen voor een lidmaatschap beginnen bij 48 euro bij de junioren en kunnen oplopen tot 88 euro bij de senioren. Het eerste jaar mag er gratis gebruik gemaakt worden van het materiaal van de club. Meer informatie: zeewitoe.nl of stuur een e-mail naar: han.dre1970@gmail.com  Adres club: het einde van de Noordlandseweg, Bergen op Zoom.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom