Aviolanda krijgt 1,9 miljoen van EU voor testen van drones

Aviolanda Aerospace  en vliegbasis Woensdrecht, beide gevestigd in Hoogerheide, krijgen 1,9 miljoen euro subsidie van de Europese Unie om drones te testen.

Dat heeft burgemeester Steven Adriaansen woensdag bekend gemaakt. ,,Wij hebben als gemeente Woensdrecht samen met tien Europese partners een project opgezet en ingediend voor subsidie. Die is nu toegekend." Volgens Adriaansen kan het project extra werkgelegenheid opleveren.

De 1,9 miljoen euro komt bij de 1, 3 miljoen euro die de partners al opzij hebben gezet voor clusterontwikkeling rond onbemande vliegtuigen (UAV's) oftewel drones. 

Van de Europese subsidie worden de komende drie jaar twaalf 'demo events' bekostigd, één per kwartaal. Wanneer de eerste van de grond komt, is nog niet bekend. ,,Het zal zeker op korte termijn gebeuren", aldus Adriaansen. Hij is niet bang dat ze - in navolging van de Drones Only Day op 24 november jongstleden - niet doorgaan omdat de  Inspectie voor Leefomgeving en Milieu er geen toestemming voor geeft. ,,Wij kondigen ze ruim van tevoren aan."

Met de toekenning van de subsidie staat Aviolanda meteen op de kaart als Europese locatie voor drones. ,,Er zullen heus wel meer testlocaties in Europa zijn", vermoedt Adriaansen, ,,maar Aviolanda heeft van nu af aan een koppositie waar het het testen van drones betreft die op zakelijke basis zullen worden toegepast zoals in de agrarische sector, natuurbeheer, brandpreventie en dergelijke. Denk bijvoorbeeld aan de inspectie van windturbines. Niemand hoeft meer de hoogte in; drones nemen het over." 

Aviolanda en de vliegbasis Woensdrecht, waar de demonstraties plaats zullen vinden,  hebben volgens de gemeente 'alles in huis' om om een Europese toplocatie te worden waar onbemande vliegtuigjes getest kunnen worden. Die dient gestalte te krijgen, want het gebruik van UAV's neemt snel toe. In Nederland zijn momenteel tweehonderd bedrijven die UAV's bedrijfsmatig vliegen of ontwikkelen. Adriaansen: ,,Op deze markt zijn vraag en aanbod nog onvoldoende bij elkaar gebracht en zijn er nog geen standaardtoepassingen ontwikkeld. De doelstelling van onze samenwerking in dit project is om te komen tot één Europese clusterontwikkeling. "

Aan het project doen behalve dronevliegers onder andere de volgende partijen mee: University of Southhampton, REWIN, ZLTO, Waterwegen en Zeekanalen van de Belgische Rijkswaterstaat en het Instituut voor Landbouw en Visserij.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom