Volledig scherm
© Zijn appartementen op de plek waar nu de Gummaruskerk staat toekomst?

Appartementen op de plek van de Gummaruskerk?

STEENBERGEN - Zijn appartementen op de plek waar nu de Gummaruskerk staat toekomst? Of willen Steenbergenaren het gebouw behouden. Dat is wat de Sint Annaparochie wil weten. Voor de instandhouding van het kerkgebouw is dringend geld nodig. Een halve ton per jaar.

Het was even slikken toen de folder van de Sint Annaparochie op de mat viel. Een negen verdiepingen tellend hoog appartementencomplex met drie vleugels op de plaats van de Gummaruskerk. Is dat wat Steenbergen wil? 

Of hebben de inwoners geld over voor het behoud van de door Pierre Cuypers getekende neogotische kerk. Dat moet de komende maanden blijken. Dan hoopt Bram Hommel, voorzitter van de parochiekern Sint Gummaruskerk meer duidelijkheid te hebben van de Steenbergse politiek.

Behoud Gummaruskerk

De werkgroep Behoud Gummaruskerk heeft het afgelopen jaar niet stilgezeten, zegt Hommel. "Met de fracties zijn we in gesprek. Van de gemeente hebben we ondersteuning nodig voor het onderhoud aan de buitenkant. Dat staat voorop." Het onderhoud van de kerk kost een vermogen. Jaarlijkseen slordige 50.000 euro. Een groot deel van de werkzaamheden is de afgelopen jaren uitgevoerd door vrijwilligers. Net als de mensen die een kerkdienst bezoeken, worden dat er jaarlijks minder. Het aantal kerkgangers is op een gemiddelde zondag gedaald tot onder de honderd.

Hommel heeft vertrouwen dat die steun voor het kerkgebouw gaat komen. "Of we de Gummaruskerk willen behouden hangt volledig van de Steenbergenaren af. Alle gesprekken zijn tot nu toe enthousiast ontvangen." Hij blijft wel nuchter. "Met alleen enthousiasme redden we het niet. Er is simpelweg geld nodig." 

De werkgroep heeft afgelopen jaren gekeken naar het organiseren van niet-kerkelijke activiteiten in het gebouw. Het Bisdom Breda stond daar aanvankelijk niet positief tegenover, maar hij haar mening bijgesteld, zegt Hommel. Dat biedt perspectief en brengt mogelijk meer geld in het laadje.

Rijksmonument

Ook is gekeken naar een andere invulling geven aan de kerk. Dat blijkt in de praktijk geen gemakkelijke opgave. Het is een Rijksmonument, waar weinig aan veranderd worden. De kerk inzetten voor andere activiteiten lijkt de meest voor de hand liggende optie. 

Volgende maand hoopt Bram Hommel daar meer duidelijkheid over te hebben. Hij wacht op antwoord van de Steenbergse politiek.

Volledig scherm
Appartementen op de plek van de Gummaruskerk?
Volledig scherm
Gummaruskerk in Steenbergen. © Henk den Ridder
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom