Volledig scherm
breda-foto : ron magielse Annemarieke van Peppen exposeerde tijdens BredaPhoto met haar project (un)customized. © Pix4Profs/Ron Magielse

Annemarieke van Peppen neemt Cultuurprijs Bergen op Zoom in ontvangst

BERGEN OP ZOOM - Een beetje overdonderd was ze. Kunstenaar Annemarieke van Peppen heeft zaterdag de Tamoilcultuurprijs in ontvangst genomen, eerder bekend als de Sakkoprijs. Dat ging gepaard met mooie woorden over de carrière van de impact art kunstenaar. Ze kreeg de prijs, legde juryvoorzitter Willem Vermeulen uit, vanwege haar veelzijdige installaties en artistieke projecten. Daarbij werd onder andere haar project ‘Beweeg Me', met portretten van Bergenaren, vaak genoemd. Het is geëngageerde kunst, zei Vermeulen. ,,Het object is daarbij de mens, maar altijd als subject. Het zijn de verhalen waarin je geïnteresseerd bent.”

Of zo'n prijs wel nodig is, vroeg Van Peppen zich af, toen ze een maand geleden hoorde dat ze hem zou krijgen. ,,Kunstenaar is ook maar een beroep, net als een slager.” Toch is het wel belangrijk, realiseerde ze zich. ,,Zeker in een tijd dat kunst vaak als linkse hobby wordt gezien. Ik denk dat kunst heel belangrijk is. Voor de maatschappij, maar ook de wetenschap.”

Volledig scherm
Adam Ahajaj © Annemarieke van Peppen

In een volle Hofzaal in het Markiezenhof bedankt ze onder andere de vele mensen die ze voor de camera heeft gehad, de afgelopen jaren. ,,Het is heel bijzonder dat iedereen zich zo kwetsbaar en open voor me heeft opengesteld. Zonder hen zou ik geen werk kunnen  maken.”

Eng

De prijs zelf vindt ze doodeng, gaf ze aan het eind van haar toespraak toe. ,,Je schept zo verwachtingen. Het lijkt of je wat kunt.” Dus voegde ze er een disclaimer aan toe: ,,In het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst.”

Bij de prijs hoort een oorkonde, een replica van de Zeeridder die op het torentje van het Markiezenhof staat en een geldbedrag.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom