Volledig scherm
© Thinkstock

Anna Jacobapolder wordt in rap tempo vol gelegd met zonnepanelen

ANNA JACOBAPOLDER - De aanleg van zonnepanelen op zo'n beetje alle daken van Anna Jacobapolder is in volle gang. ,,Op 45 woningen zijn ze inmiddels geplaatst'', zegt Frank van Gennip van de Stichting Windmolens AJP.

In totaal krijgen 188 huizen in het dorpje panelen op het dak. Dat is afgedwongen door de stichting, die destijds nog werd opgericht onder de naam Windmolens Nee. Ze ageerde tegen de komst van windmolenpark Krammer. Dat ligt weliswaar op Schouws grondgebied, maar de inwoners van Anna Jacobapolder krijgen de turbines als het ware in de achtertuin.

De stichting dwong uiteindelijk compensatie af in de vorm van gratis zonnepanelen voor 188 huizen en de school. ,,In september of oktober moeten ze er allemaal liggen'', zegt Van Gennip. De paar inwoners die niet voor zonnepanelen kozen, krijgen een jaarlijkse tegemoetkoming in de stroomkosten.

Voor de compensatie hebben Zeeuwind en Deltawind het Windfonds opgericht. In de toekomst is vermoedelijk elk jaar zo'n 90.000 euro beschikbaar voor duurzame projecten op Tholen, Schouwen-Duiveland en Goeree. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dag Bergen op Zoom
    PREMIUM

    Dag Bergen op Zoom

    Na bijna 20 jaar te hebben gewerkt voor BN DeStem houd ik het op 18 juli voor gezien. Officieel ga ik op 1 september uit dienst, maar ik heb nog de nodige vakantiedagen op te souperen tot dat moment. Etten-Leur, Roosendaal, Rucphen, Oosterhout, Drimmelen, Geertruidenberg, Gilze en Rijen en Dongen. Ik heb ze allemaal een keertje onder mijn hoede gehad voordat ik in 2012 adjunct-hoofdredacteur werd. Eind 2015 strijk ik neer in Bergen op Zoom waar ik mijn voorlopig laatste jaren als journalist heb doorgemaakt. Een genot. Want wat is dit toch een mooie stad. Voor mij de mooiste plek waar ik heb gewerkt in al die jaren. Wat ik straks ga doen, ik weet het nog niet. Mocht u een leuke baan weten in de communicatiehoek, ik hoor het graag. Maar ik ga dit jubelstadje en zijn inwoners missen. Wat precies? Nou vooruit. Zomaar een lijstje, in willekeurige volgorde:

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom