Volledig scherm

Animo voor buurtpreventieteam Kruisland

KRUISLAND - Muisstil was het deze week in zaal Koch, toen wijkagent André van Roomen liet zien hoe makkelijk een inbreker een huis kan binnendringen.

Van Roomen maakte gebruik van foto's die de Kruislandse wijkagent Karin Vissenberg onlangs op haar ronde in het dorp maakte. De foto's toonden kliko's die als opstapje kunnen dienen, hang- en sluitwerk dat in mum van tijd kan worden opengebroken en zelfs een openstaande achterdeur. Een filmpje waarop was te zien hoe snel een inbreker via een regenpijp naar binnen klautert op de bovenverdieping stemde de 45 aanwezigen, onder wie burgemeester Saskia Bolten en gemeenteraadslid Alex van Pelt (VVD), tot nadenken.

Van Roomen bracht ook de buurtpreventie onder de aandacht. Bij buurtpreventie werken bewoners aan de veiligheid in hun eigen omgeving door alert te zijn op ongewone zaken en deze snel door te geven aan de politie. Dit kan 'vanachter de geraniums', zoals Van Roomen aangaf, maar ook door buurtbewoners op gezette tijden een ronde te laten maken door wijk of dorp. Hij wees hierbij wel op 'het waterbedeffect van buurtpreventie' oftewel criminelen die hun werkterrein verleggen van de wijk waar toezicht is naar wijken zonder.

Vragen waren er volop. Over buurtpreventie, maar ook over het functioneren van de politie. 'Ik heb een melding gedaan, maar nooit meer iets gehoord' of 'als ik bel omdat ik iets zie, komen jullie pas na drie kwartier voorrijden'. Vissenberg antwoordde dat de omvang van het werkgebied haar parten speelt. "Als ik vanuit Nieuw-Vossemeer naar Kruisland moet rijden, dan ben ik er niet binnen vijf minuten."

Een bewoner van het buitengebied van Kruisland vroeg zich af wat buurtpreventie voor hem kon betekenen. Van Roomen maakte duidelijk dat ook in het buitengebied buurtpreventie mogelijk is, zoals bijvoorbeeld felle verlichting bij onraad, zodat buren gewaarschuwd worden.

De Kruislandse dorpsraad, die de bijeenkomst samen met wijkagent Vissenberg had belegd, proefde genoeg animo onder de aanwezigen om buurtpreventie verder vorm te geven. De komende maanden gaat de dorpsraad kijken in hoeverre in Kruisland een buurtpreventieteam van de grond kan komen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom

poll

Is legale wietteelt in Bergen op Zoom en Roosendaal wenselijk?

  • ja (48%)
  • nee (52%)
3251 stemmen