Volledig scherm
© Thinkstock

'Als je geen abonnement afsluit, knip ik je vinger eraf'

BREDA - Een meisje van 18 uit Halsteren moest drie dure telefoonabonnementen afsluiten bij telefoonwinkels. Als ze de telefoon zou afstaan, zouden kennissen het abonnement ongedaan maken. 

Als ze niet hielp zouden ze haar vinger afknippen of haar in de kofferbak gooien en in Antwerpen aan het werk zetten. Achter het raam, voor de goede verstaander.

De abonnementen werden natuurlijk helemaal niet ongedaan gemaakt. Het meisje zou een schuld van 2650 euro hebben gekregen door de abonnementen die ze gewoon moest betalen. De afpersers streken met het verkopen van de dure telefoons een mooie winst op. De hoofdverdachte in de zaak, R. van H., zal later nog moeten voorkomen. Hij zou veel meer mensen telefoonabonnementen hebben laten afsluiten.

Rancuneuze ex

Donderdag stond plaatsgenoot E.J. (25) uit Bergen op Zoom voor de rechter. Volgens officier van justitie Hannah Huizenga hielp hij met het afpersen van het meisje van 18. Zelf noemt J. dat onzin. Sterker, hij zou zelf juist slachtoffer van Van H. zijn, zijn achterneef. Ook J. had abonnementen afgesloten, vertelde hij de rechter. En het meisje zou alleen maar zijn naam hebben genoemd, omdat ze een rancuneuze ex is.

Het hele incident gebeurde twee jaar geleden. De betrokken personen zijn stuk voor stuk kwetsbare mensen. Ze wonen of woonden veelal bij de GGZ op Vrederust in Halsteren. Gedragsdeskundigen stellen echter wel dat J. na die tijd goed met zichzelf bezig is. Hij zou ook al vrijwillig met verslavingszorg zijn begonnen.

Uitspraak

Voor Huizenga betekende dat dat ze hem niet terug naar de gevangenis wil sturen. Ze eiste nog wel 3 maanden voorwaardelijk cel, bovenop de bijna 3 die hij al vastzat. En ze eiste 120 uur taakstraf.

De rechtbank doet 21 juni uitspraak.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Ik shop mijn kerstinkopen lokaal
  Geef uw mening

  Ik shop mijn kerstinko­pen lokaal

  Kerst staat voor de deur, en hoewel in veel gezinnen Sinterklaas al is langs geweest, liggen er naar verwachting over ruim een week toch ook weer cadeautjes onder de kerstboom bij veel Nederlandse huishoudens. Goed nieuws voor winkeliers zou je denken, maar met de kleine middenstand gaat het helemaal niet goed. Vooral buiten de grote steden zou bij een op de drie kleinere winkeliers die bijvoorbeeld kleding, speelgoed of boeken verkopen, sprake zijn van stille armoede.
 2. John uit Roosendaal liep trauma's op tijdens zijn politiewerk: ‘Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang’
  PREMIUM
  PTSS

  John uit Roosendaal liep trauma's op tijdens zijn politie­werk: ‘Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang’

  MURCIA - Daar zit je dan. In Zuid Spanje. Amper 51 jaar oud en door een chronische complexe posttraumatisch-stressstoornis genoodzaakt al je schepen achter je te verbranden. PTSS. De diagnose voelde voor Roosendaler John Luijsterburg als een bevrijding èn als een vonnis. Zijn ziektebeeld is zo heftig, dat alleen een prikkelvrije omgeving ver van alles dat hij ooit heeft gezien en meegemaakt het leven een beetje leefbaar maakt. “Sommige oud-collega’s zeggen smalend dat ik hier elke dag vakantie vier. Ik zou alles inleveren om weer gezond terug te kunnen. De realiteit? Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom