Volledig scherm
De familie Franken uit Bergen op Zoom schrijft om beurten over het wel en wee van hun fruitteeltbedrijf. © archieffoto BN DeStem

‘Als de kersen rijp zijn, start de hysterie’

Volledig scherm
Caroline Franken. © archieffoto BN DeStem

We gaan beginnen met de kersenpluk! Dat is voor ons steevast de start van een paar weken kersenhysterie. Elk jaar weer levert dit een gezellige, chaotische tijd op. Vorig jaar waren we al erg trots op onze kersen, nadat we een heel droog voorjaar hadden gehad. Maar ook dit jaar zijn we de afgelopen weken getrakteerd op mooi droog weer en dat is te zien! Onze oude boomgaard hangt weer vol rode en paarse vruchten. En voor het eerst heeft ook onze nieuwe boomgaard een vruchtbaar seizoen vol mooie, donkere kersen. Vaak lopen we een rondje tussen de bomen om te genieten van hoe mooi het daar nu is met al die vruchten aan de takken.

Quote

Er komen ook genoeg mensen langsrij­den om te vragen of de kersen al rijp zijn. En om te controle­ren of we niet stiekem toch al aan het plukken zijn

We staan in de startblokken om te beginnen en er staat al een legertje klanten klaar om te komen plukken. Wij hoeven ons namelijk nooit af te vragen wanneer de Nederlandse kersen in de supermarkt liggen. Zodra de eerste Nederlandse kersen in de schappen verschijnen, lopen bij ons e-mail en messenger vol met vragen wanneer mensen bij ons kunnen komen plukken. Maar omdat het geheel van het weer afhangt hoe snel kersen rijpen, kunnen wij weken van tevoren niet voorspellen wanneer de vruchten in onze boomgaarden rijp genoeg zijn om geplukt te worden.

Nu dachten wij daar jaren geleden een oplossing voor te hebben gevonden, door aan vaste bezoekers nieuwsbrieven te versturen en via Facebook het begin van de kersenpluk aan te kondigen. Maar ondanks die vondst zijn er toch nog altijd mensen die ons om de zoveel dagen mailen met de vraag of ze al kunnen komen plukken. We hebben ondertussen al een standaard autoreply-antwoord dat ze zich moeten aanmelden voor de nieuwsbrief, aangezien wij pas een paar dagen van tevoren de eerste plukdatum vaststellen.

Er komen ook genoeg mensen langsrijden om te vragen of de kersen al rijp zijn. En om te controleren of we niet stiekem toch al aan het plukken zijn, zonder dat we een nieuwsbrief of Facebookbericht hebben uitgedaan. Jaren geleden ging eens onze hele pruimenoogst verloren na nachtvorst tijdens de bloei. Meerdere klanten waren er toen van overtuigd dat we de pruimen stiekem hadden geoogst voor verkoop aan de veiling... Maar goed, wij hebben zin in een aantal mooie weken vol vrolijke mensen en heerlijke kersen. Laat de kersenhysterie maar beginnen!

Caroline Franken

  1. Vier leerlingen mishandelen docent op Bergs Aventurijncollege: ‘Ongekend heftig en gecoördineerd’
    PREMIUM

    Vier leerlingen mishande­len docent op Bergs Aventurijn­col­le­ge: ‘Ongekend heftig en gecoördi­neerd’

    BERGEN OP ZOOM - De mishandeling van een docent op het Aventurijncollege in Bergen op Zoom door vier leerlingen van 15 en 16 jaar is een treurige primeur voor onderwijs- en zorginstelling Koraal. ,,Op elke school komt agressie voor. Maar een leerkracht die geslagen en geschopt wordt, zo heftig en gecoördineerd hebben we het nog nooit meegemaakt", zegt woordvoerder Mehlika Schopen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom