Volledig scherm
De Noordzijde Zoom is een karakteristieke, maar drukke straat. Er rijdt veel verkeer en de straat staat vol met auto's van mensen die het betaald parkeren ontduiken. © Jan van de Kasteele

Aftrap voor aanpak Noordzijde Zoom in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Hoe maak je van de Noordzijde Zoom in Bergen op Zoom een woonstraat. Waar bewoners tevreden over zijn. En waar toch ook het nodige verkeer gebruik van kan maken. Dat is de uitdaging waar bewoners en gemeente samen voor staan.

,,We moeten de riolering aanpakken. En daarom gaan we meteen voor een reconstructie van de straat'', vertelt wethouder Patrick van der Velden. Deze week sprak hij met dertigtal bewoners en vertegenwoordigers van de Roncalli scholengemeenschap en ZoomMavo. Het gaat om de Noordzijde Zoom tussen Halsterseweg en de Zandstraat.

Na de Halsterseweg

Quote

Geen betaald parkeren op Noordzijde Zoom

Patrick van der Velden, wethouder

,,We willen in 2018 aan de slag, maar na de Halsterseweg Zuid, want we kunnen niet twee van deze belangrijke verkeersaders tegelijk doen.'' Tijdens de bijeenkomst is onder meer gesproken of er asfalt als bestrating terug moet komen. Of steentjes. ,,De voorkeur is asfalt. Dat maakt minder geluid dan steentjes.''

Van de bewoners hoeft het aantal parkeerplaatsen niet omhoog. ,,Ze vrezen dat de straat anders nog meer een overloopputje wordt voor het parkeren in het centrum.'' De straat staat nu al vol met auto's van mensen die het betaald parkeren ontwijken. ,,We gaan geen betaald parkeren op het Noordzijde Zoom invoeren. Dan staan de auto's straks in de Rozenstraat. Zo verschuiven we het probleem.'' Wel wil Van der Velden 't Rijks aanspreken, zegt hij. Omdat personeel op de Noordzijde Zoom parkeert terwijl er bij het Groot Arsenaal een speciaal parkeerterrein voor hen is. Volgens bewoner Rien Kersten kwam het onderwerp parkeeroverlast onvoldoende voor het voetlicht tijdens de bijeenkomst.

Snelheid

De bewoners hebben ook aangegeven dat wat hen betreft de snelheid op de Noordzijde Zoom omlaag moet. De straat is een belangrijke toegangsroute naar onder meer de wijk Meilust. ,,Verkeer kiest nog altijd deze route in plaats van de Randwegen'', weet Van der Velden. Met plateaus ter hoogte van de Rozenstraat en Tuinders wil hij de snelheid drukken.

Op de bijeenkomst is ook geopperd van de Noordzijde Zoom een fietsstraat te maken. Dat wordt de Halsterseweg Zuid ook. In zo'n straat heeft de fietser voorrang, de auto is er te gast. ,,Maar voor een fietsstraat moet je wel een bepaalde fietsintensiteit hebben.'' Die is er volgens hem op de Halsterseweg wel, op de Noordzijde Zoom niet. 

Rechtsaf

Vanuit de gemeente is ook als suggestie geopperd om verkeer dat over de Noordzijde Zoom rijdt en richting Zoomdam gaat straks verplicht rechtsaf te laten slaan. Richting Boerenverdriet. En niet langer richting Burg. Stulemeijerlaan. Dat zou de verkeersstroom ook kunnen verminderen. 

Volledig scherm
Straks hier alleen nog rechtsaf? De gemeente bekijkt deze mogelijkheid. © Jan van de Kasteele

Zoombruggetje

Een vertegenwoordiger van de Fietsersbond kwam met het idee om het bruggetje over De Zoom te verplaatsen naar de plaats waar vroeger de oude brug lag. De brug zou dan aansluiten aan het Tuinderspad en aan de Van Overstratenlaan. Die twee straten liggen recht tegenover elkaar. Maar het huidige bruggetje ligt een eind verderop.

Volledig scherm
Verplaats de Zoombrug. Een van de suggesties tijdens het overleg over de Noordzijde Zoom. © Jan van de Kasteele

Busdienst

Ook gaven de bewoners aan dat ze graag de busdienst uit hun straat willen hebben. Karina van den Elshout: ,,Onze straat  is daar veel te smal voor. Als er dan ook nog eens een drempel wordt aangelegd geeft dat extra veel kabaal.” Tijdens de werkzaamheden aan de Noordsingel was er aan de Noordzijde Zoom dit jaar tijdelijk een bushalte die volgens Van den Elshout uitstekend voldeed en die voor alle scholieren gunstig lag.

Bewoners en gemeente praten volgend jaar verder is afgesproken. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom

poll

Is legale wietteelt in Bergen op Zoom en Roosendaal wenselijk?

  • ja (48%)
  • nee (52%)
3251 stemmen