De familie Franken uit Bergen op Zoom schrijft om beurten over het wel en wee op hun fruitteeltbedrijf.
Volledig scherm
De familie Franken uit Bergen op Zoom schrijft om beurten over het wel en wee op hun fruitteeltbedrijf. © Tonny Presser © 2018

Afgeprijsd

Van het landBERGEN OP ZOOM - Vorige week verraste mijn moeder me vlak voordat ik ging vliegen ineens met de mededeling dat ze de pruimen wilde verlagen in prijs. Ik denk dat ik heel verbaasd heb gekeken en gezegd dat ik het daar niet helemaal mee eens was.

Caroline Franken.
Volledig scherm
Caroline Franken. © Tonny Presser © 2018

Ik vertrok die avond met het vliegtuig om de rest van de week in het buitenland te verblijven. Dus ik had niet meer meegekregen wat nou de consensus was met de andere familieleden en of de prijs nog naar beneden is gegaan. Nou snap ik wel waarom ze dat wil doen, pruimen zijn minder populair fruit dan bijvoorbeeld appels of kersen.

Quote

Er wordt verbaasd gekeken als onze kinderen rauwe suikermaïs eten.

Caroline Franken

De pruimen in de supermarkt komen vaak uit het buitenland en zijn of te hard of te overrijp. Dus vaak denken mensen dat ze pruimen niet lekker vinden, omdat ze ooit pruimen uit de supermarkt hebben gegeten. Volgens de theorie van mijn moeder zouden ze het fruit misschien voor een lagere prijs wel proberen en ontdekken dat pruimen echt lekker zijn.

Als haar theorie zou werken, dan moeten we dat ook doen met bijvoorbeeld suikermaïs of koolrabi, want vaak liggen die helemaal uitgedroogd in de winkelschappen. Ik denk namelijk niet dat mensen iets nog een keer proberen na een slechte ervaring omdat de prijs lager is. De enige manier is om te laten proeven en uit te leggen dat suikermaïs na het plukken de suikers weer omzet naar zetmeel en dus eigenlijk zo vers mogelijk moet worden gegeten.

Vaak wordt er verbaasd gekeken als ze onze kinderen rauwe suikermaïs zien eten, maar vlak na het plukken is deze zo heerlijk zoet en sappig dat je ze eigenlijk niet eens hoeft te koken.

Eigen jam

Maar aan het einde van week was ik vanuit het buitenland via FaceTime in gesprek met mijn moeder, en toen vroeg ik toch nog eens hoe het was met de pruimen en of ze de prijs naar beneden had gedaan. Nou, ze was - nadat ze het gezegd had - toch maar eens in de boomgaard gaan kijken hoeveel pruimen er nou nog hingen. Om vervolgens tot de conclusie te komen dat er ondertussen genoeg mensen zijn die doorhebben dat verse pruimen echt heel lekker. Eigenlijk moest ze opschieten om nog snel een maaltje te plukken voor onze eigen jam, omdat er anders niks meer over zou blijven.

Dus was ze er maar niet meer over begonnen in de hoop dat ze dan niet haar ongelijk hoefde toe te geven...

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom